x
x

Stuur mij een demo en meer info

3D animatie laten maken

Ken je dat gevoel dat je iemand iets probeert uit te leggen maar het toch lastig blijkt te zijn? Het uitleggen van een complex technisch product of ingewikkelde dienst bijvoorbeeld. Met een 3D animatie geef je letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan jouw verhaal.

1:32

Whiffle // Zoomworks

Presenteer jouw product of dienst op unieke en onderscheidende wijze door middel van een 3D animatie.

00:39

iLOQ // ZoomWorks

Maak inzichtelijk welke stappen er genomen dienen te worden bij jouw product, proces of dienst.

00:30

CBR // ZoomWorks

Breng theorie en praktijk dichter bij elkaar door middel van 3D animaties die dicht bij de werkelijkheid liggen.

Roadmap - 360 graden animatie - ZoomWorks - GIF

Plan van aanpak

Stap 1 – Concept en planning
Op basis van informatie uit het kennismakingsgesprek werken wij een eerste concept uit en komen met een passende vaste prijs. En ja, daar nemen we ook alle mogelijke tools voor videomarketing in mee. Ook geven we voorbeelden om jou een idee te geven van welke richting jouw 3D animatie op gaat. Daarnaast maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 2 – Verhaallijn en stijlframes
Als het concept helder is werken wij de verhaallijn verder uit. Indien van toepassing gaat onze tekstschrijfster aan de slag met een voice-over tekst. Zo wordt jouw verhaal lekker concreet. Ook ontwerpen wij een aantal stijlframes, zodat je een idee krijgt van de stijl. We gaan net zo lang door totdat iedereen blij is met de voice-over tekst en de stijl. Alleen dan gaan we door naar de volgende stap.

Stap 3 – Storyboard
Hier werken wij het verhaal verder uit in een storyboard. Zie dit als een stripverhaal, waarbij de tekst is opgedeeld in verschillende scenes, waarbij per scene wordt beschreven wat er gebeurt. Ook maken we per scene een afbeelding, zodat je precies weet hoe de scenes er in 3D uit komen te zien. Pas als iedereen akkoord is met het storyboard gaan we verder.

Stap 4 – Animeren & audio engineering
Tijd om jouw verhaal tot leven te brengen! Onze animator zorgt ervoor dat iedere beweging de animatie weer een stapje mooier en beter maakt. Maar een 3D animatie is niet compleet zonder geluid. Onze audio engineer voegt daarom muziek en geluidseffecten toe, zodat je een spetterend eindresultaat krijgt!

Wil jij een 3D animatie laten maken?

De technische 3D animatie stappen

We worden graag een beetje nerdy, want stiekem is de techniek achter een digitale animatie laten maken hartstikke interessant. Let maar op!

 • Modellen: Het begint met modelling. Zie dit als een soort digitaal kneden van klei. De computer doet dit met een reeks punten. Deze legt hij vast met coördinaten, waardoor er een 3D object ontstaat. Een ingewikkeld object kan duizenden punten bevatten die allemaal op de goede plek moeten staan om deze later te kunnen animeren.
 • Compositie, animatie en camera: Alle 3D objecten samen vormen een compositie. Een totaalplaatje. Vanuit hier begin je met animeren. Bij het animeren wordt er rekening gehouden met de verschillende camerastandpunten waarvan je een object kunt bekijken. Zo ben je er zeker van dat alle onderdelen vanuit het juiste perspectief worden weergegeven.
 • Materialen en belichting: Na het animeren worden de 3D objecten mooi gemaakt. Ze krijgen een ‘jasje’ om zich heen, een bepaalde textuur. Zo kun je het object hyperrealistisch maken, of juist cartoony, artistiek, of juist abstract. Voor iedere wens is er wel een textuur of materiaal. Maar dit moet wél gezien worden! Dus heb je licht nodig. Tijdens het bepalen van de texturen wordt de belichting digitaal toegevoegd en afgesteld. Kies je voor een diffuus licht? En welke kleur? Wil je liever een harde of zachte schaduwwerking? En liever een spotje of een softbox? Wij horen het graag!
 • Renderen: Als in alle scenes beweging is toegevoegd is het tijd om de animatie te exporteren. Ook wel “renderen” genoemd. Een 3D animatie bestaat uit losse frames die kort achter elkaar geplaatst zijn. Deze frames kun je zien als een reeks afbeeldingen, en iedere afbeelding moet achter elkaar worden gezet. Tijd om de computer aan het rekenen te zetten! Tijdens het renderen berekent de computer natuurkundige informatie zoals lichtbreking, reflectie waardes, zwaartekracht, enzovoort. Gelukkig beschikken we bij ZoomWorks over een zogeheten “renderfarm”, die ervoor zorgt dat dit proces snel en stabiel verloopt.
Slimme toepassingen - 360 Graden Video - ZoomWorks - GIF - GRIJS - V2
1:05

Vox Verkiezingen // ZoomWorks

Complexe processen, zoals het telproces tijdens de verkiezingen, op laagdrempelige wijze helder uitleggen met 3D animaties.

2:39

Quooker // ZoomWorks

Wie kan de samenwerking beter vertellen dan een klant… ?

00:21

Renkumse Molen // ZoomWorks

Creëer een indrukwekkende, unieke beleving door animatiecontent te projecteren op objecten of gebouwen.

Voordelen - Video Infographic Laten Maken - ZoomWorks - WIT

Voordelen 3D animatie laten maken

Je kunt echt overal, maar ook echt o-ver-al een 3D animatie over maken en ze zijn niet alleen hartstikke gaaf, maar hebben ook een aantal belangrijke voordelen.

 • Grenzeloos. Bij een 3D animatie heb je ruimtelijke en creatieve vrijheid. Want letterlijk álles moet vanuit het niets gecreëerd worden. Hierdoor kun je jouw concept, dienst of product presenteren precies hoe jij dat wil, en zijn er mogelijkheden in overvloed.
 • Schaalbaar. 3D animatie is ideaal voor organisaties die bijvoorbeeld veel varianten van producten hebben, in rap tempo producten door ontwikkelen, of in diverse landen actief zijn. Als de basisanimatie namelijk staat, kunnen er gemakkelijk varianten en afgeleiden worden gemaakt. En dat scheel tijd én geld.
 • Aanpasbaar. Doordat een 3D animatie volledig digitaal is kan alles achteraf aangepast worden. Verandert er iets aan jouw product? Geen gedoe meer met heropnames of grote investeringen, maar slechts een kleine aanpassing aan de 3D animatie. Hierdoor is een 3D animatie hartstikke toekomstbestendig!
1:54

Mastocytose // ZoomWorks

Leg complexe zaken op simpele en heldere wijze uit met behulp van een speelse 3D animatie.

02:25

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen met behulp van 3D animatie.

1:29

CircularOffice // ZoomWorks

De kijker inspireren door het visualiseren van de transitie.

Veelgestelde vragen

Wat kost een 3D animatie?

Gemiddeld liggen de kosten voor een 3D animatie tussen de €2.500,- en €10.000,-. Maar een 3D animatie is altijd maatwerk. De daadwerkelijke kosten zijn dan ook sterk afhankelijk van een aantal factoren. De meest bepalende factor? Hoeveel arbeidsuren er in de 3D animatie gaan zitten.

Hoe lang duurt een 3D animatie laten maken?

Gemiddeld is een 3D animatie na zo’n vier tot zes weken klaar. Iedere 3D animatie is echter maatwerk, waardoor we meer informatie van je nodig hebben om echt een gerichte tijdsindicatie te geven. Er zijn daarnaast een aantal factoren die invloed hebben op de doorlooptijd van een 3D animatie. De grootste? Hoe snel wij met jou kunnen schakelen. Hoe sneller jij reageert, hoe eerder wij verder kunnen, en hoe eerder jouw 3D animatie klaar kán zijn.

Waarom samenwerken met ZoomWorks?

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten. Die van iedere video of animatie weer een mooi, uniek product maken. We werken niet met vaste feedbackrondes, maar gaan net zo lang door tot jij helemaal tevreden bent. En gaan nóg een stapje verder met behulp van verschillende videomarketingtools. Want een technische 3D animatie is gaaf, maar wanneer hij écht voor je gaat werken… that’s where the magic happens.

Wat zijn de mogelijkheden of toepassingen?

Er zijn heel veel mogelijkheden bij een digitale animatie laten maken. De belangrijkste op een rijtje:

 • Technische handleiding: Een technische 3D animatie laten maken is de manier om uit te leggen hoe de montage of installatie van jouw product in zijn werk gaat. Elk camera standpunt of doorsnede is mogelijk waardoor er pure focus op de handelingen is. En belangrijk een technische 3d animatie is bij een update makkelijk aan te passen.
  3D in combinatie met Real Footage: Er zijn veel manieren waarop 3D gecombineerd kan worden met echte videobeelden, waardoor het vaak een krachtige toevoeging is voor een videoproductie. Kijk maar eens naar onderstaande productie die we voor Amcor gemaakt hebben.
 • Product visualisatie: Het visualiseren en demonstreren van producten is uitstekend met een technische 3D animatie in beeld te brengen. Samen met technische animaties is dit dan ook de meest gebruikte toepassing voor dit soort animatie. Je laat bijvoorbeeld een machine zichzelf uit elkaar schroeven om vervolgens UPS’s helder in beeld te brengen. Of visualiseert hoe het product eruit komt te zien voordat het in productie gaat.
 • 360 graden / Virtual reality: Een 360 graden animatie wordt ook wel een virtual reality animatie genoemd. Bij een VR animatie krijgt de doelgroep een nóg intensere beleving. Door middel van een VR-bril kun je in een compleet andere wereld geplaatst worden. En heb jij de controle. Want jouw hoofdbeweging bepaalt welk gedeelte je ziet van de 360 graden animatie. Maar pas op dat je niet wordt meegezogen en de realiteit verliest!
 • 3D videomapping: 3D videomapping is het projecteren van animaties op een fysiek object. Oftewel videobeelden projecteren met beamers op bestaande objecten als gebouwen, tafels, sculpturen, auto’s.. noem maar op! Met deze toepassing kun je statische objecten tot leven laten komen. Denk bijvoorbeeld aan het laten rijden van een stilstaande auto. Of het veranderen van een interieur showroom. Mogelijkheden genoeg maar 3D videomapping is nog lang niet bekend bij iedereen.

Een technische 3D animatie laten maken?

3D animaties lenen zich uitstekend voor de technische industrie. Met een technische 3D animatie kun je op een laagdrempelige manier inzicht geven in de werking van jouw product, het verloop van processen of instructies geven. Zo hebben we voor Quooker meerdere animaties geproduceerd die stap voor stap het installatieproces van jouw Quooker kraan en reservoir laten zien. Glashelder én effectief. Doordat onze 3D animators technisch onderlegd zijn kunnen ze een product of proces relatief snel doorgronden. En vertalen naar een helder beeld. Als basis voor een technische 3D animatie werken wij het liefst met CAD-modellen, STEP-files of andere 3D-bestandformaten.

Een groot voordeel van een technische 3D animatie is de complete vrijheid die je hebt. Zo kun je een  model bijvoorbeeld uit elkaar trekken als een soort explosieschets, ieder onderdeel de juiste aandacht geven en producten er fotorealistisch uit laten zien. De mogelijkheden zijn eindeloos.

‘Mogen we een voorstel doen? ’
Hoe wij denken dat jouw idee tot leven kan komen? De mogelijkheden zijn eindeloos. En daarom doen wij het liefst een voorstel op maat gemaakt voor jou. Kun je daarna zelf beslissen.
Niek Kuipers
Mede-eigenaar & online videomarketeer. Gek op verhalen, conversie en klanttevredenheid.