x

3D animatie laten maken

Ken je dat gevoel dat je iemand iets probeert uit te leggen maar het toch lastig blijkt te zijn? Het uitleggen van een complex technisch product of ingewikkelde dienst bijvoorbeeld. Met een 3D animatie geef je letterlijk en figuurlijk een extra dimensie aan jouw verhaal. We vertellen je graag meer over de toepassing en mogelijkheden, de achterliggende techniek en de voordelen van een 3D animatie laten maken.

07:04

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

1:47

BMN // ZoomWorks

Jouw werkwijze en ideeën op een unieke manier weergeven met behulp van 3D animatie.

2:51

HEEL // ZoomWorks

Laat op creatieve en aantrekkelijke wijze zien wat je doet en wat voor meerwaarde je biedt voor jouw doelgroep met een 3D animatie.

Toepassingen en mogelijkheden

Er zijn heel veel mogelijkheden bij een digitale animatie laten maken. De belangrijkste op een rijtje:

 • Technische handleiding: Een technische 3D animatie laten maken is de manier om uit te leggen hoe de montage of installatie van jouw product in zijn werk gaat. Elk camera standpunt of doorsnede is mogelijk waardoor er pure focus op de handelingen is. En belangrijk een technische 3d animatie is bij een update makkelijk aan te passen.
 • 3D in combinatie met Real Footage: Er zijn veel manieren waarop 3D gecombineerd kan worden met echte videobeelden, waardoor het vaak een krachtige toevoeging is voor een videoproductie. Kijk maar eens naar onderstaande productie die we voor Amcor gemaakt hebben.
 • Product visualisatie: Het visualiseren en demonstreren van producten is uitstekend met een technische 3D animatie in beeld te brengen. Samen met technische animaties is dit dan ook de meest gebruikte toepassing voor dit soort animatie. Je laat bijvoorbeeld een machine zichzelf uit elkaar schroeven om vervolgens UPS’s helder in beeld te brengen. Of visualiseert hoe het product eruit komt te zien voordat het in productie gaat.
 • 360 graden / Virtual reality: Een 360 graden animatie wordt ook wel een virtual reality animatie genoemd. Bij een VR animatie krijgt de doelgroep een nóg intensere beleving. Door middel van een VR-bril kun je in een compleet andere wereld geplaatst worden. En heb jij de controle. Want jouw hoofdbeweging bepaalt welk gedeelte je ziet van de 360 graden animatie. Maar pas op dat je niet wordt meegezogen en de realiteit verliest!
 • 3D videomapping: 3D videomapping is het projecteren van animaties op een fysiek object. Oftewel videobeelden projecteren met beamers op bestaande objecten als gebouwen, tafels, sculpturen, auto’s.. noem maar op! Met deze toepassing kun je statische objecten tot leven laten komen. Denk bijvoorbeeld aan het laten rijden van een stilstaande auto. Of het veranderen van een interieur showroom. Mogelijkheden genoeg maar 3D videomapping is nog lang niet bekend bij iedereen.

Wil jij een 3D animatie laten maken?

Roadmap - Tekenanimatie Laten Maken - ZoomWorks - GIF - Grijs

Plan van aanpak

Stap 1 – Concept en planning
Op basis van informatie uit het kennismakingsgesprek werken wij een eerste concept uit en komen met een passende prijs. En ja, daar nemen we ook alle mogelijke tools voor videomarketing in mee. Ook geven we voorbeelden om jou een idee te geven van welke richting jouw animatie op gaat. Daarnaast maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 2 – Verhaallijn en stijlframes
Als het concept helder is werken wij de verhaallijn verder uit. Indien van toepassing gaat onze tekstschrijfster aan de slag met een voice-over tekst. Zo wordt jouw verhaal lekker concreet. Ook ontwerpen wij een aantal stijlframes, zodat je een idee krijgt van de stijl. We gaan net zo lang door totdat iedereen blij is met de voice-over tekst en de stijl. Alleen dan gaan we door naar de volgende stap.

Stap 3 – Storyboard
Hier werken wij het verhaal verder uit in een storyboard. Zie dit als een stripverhaal, waarbij de tekst is opgedeeld in verschillende scenes, waarbij per scene wordt beschreven wat er gebeurt. Ook maken we per scene een afbeelding, zodat je precies weet hoe de scenes er in 3D uit komen te zien. Pas als iedereen akkoord is met het storyboard gaan we verder.

Stap 4 – Animeren & audio engineering
Tijd om jouw verhaal tot leven te brengen! Onze animator zorgt ervoor dat iedere beweging de animatie weer een stapje mooier en beter maakt. Maar een 3D animatie is niet compleet zonder geluid. Onze audio engineer voegt daarom muziek en geluidseffecten toe, zodat je een spetterend eindresultaat krijgt!

Techniek bij een 3D animatie laten maken

We worden graag een beetje nerdy, want stiekem is de techniek achter een digitale animatie laten maken hartstikke interessant. Let maar op!

 • Modellen: Het begint met modelling. Zie dit als een soort digitaal kneden van klei. De computer doet dit met een reeks punten. Deze legt hij vast met coördinaten, waardoor er een 3D object ontstaat. Een ingewikkeld object kan duizenden punten bevatten die allemaal op de goede plek moeten staan om deze later te kunnen animeren.
 • Compositie, animatie en camera: Alle 3D objecten samen vormen een compositie. Een totaalplaatje. Vanuit hier begin je met animeren. Bij het animeren wordt er rekening gehouden met de verschillende camerastandpunten waarvan je een object kunt bekijken. Zo ben je er zeker van dat alle onderdelen vanuit het juiste perspectief worden weergegeven.
 • Materialen en belichting: Na het animeren worden de 3D objecten mooi gemaakt. Ze krijgen een ‘jasje’ om zich heen, een bepaalde textuur. Zo kun je het object hyperrealistisch maken, of juist cartoony, artistiek, of juist abstract. Voor iedere wens is er wel een textuur of materiaal. Maar dit moet wél gezien worden! Dus heb je licht nodig. Tijdens het bepalen van de texturen wordt de belichting digitaal toegevoegd en afgesteld. Kies je voor een diffuus licht? En welke kleur? Wil je liever een harde of zachte schaduwwerking? En liever een spotje of een softbox? Wij horen het graag!
 • Renderen: Als in alle scenes beweging is toegevoegd is het tijd om de animatie te exporteren. Ook wel “renderen” genoemd. Een 3D animatie bestaat uit losse frames die kort achter elkaar geplaatst zijn. Deze frames kun je zien als een reeks afbeeldingen, en iedere afbeelding moet achter elkaar worden gezet. Tijd om de computer aan het rekenen te zetten! Tijdens het renderen berekent de computer natuurkundige informatie zoals lichtbreking, reflectie waardes, zwaartekracht, enzovoort. Gelukkig beschikken we bij ZoomWorks over een zogeheten “renderfarm”, die ervoor zorgt dat dit proces snel en stabiel verloopt.
Techniek - 3D animatie laten maken - ZoomWorks - GIF - WIT
1:18

Aerox // ZoomWorks

Op grafisch aantrekkelijke wijze met een 3D animatie jouw product en bijbehorende USP's presenteren.

1:29

CircularOffice // ZoomWorks

De kijker inspireren door het visualiseren van de transitie.

0:49

UTC // ZoomWorks

3D animatie inzetten om jouw klanten te informeren en jouw meerwaarde uit te leggen.

Technische 3D animatie laten maken

3D animaties lenen zich uitstekend voor de technische industrie. Met een technische 3D animatie kun je op een laagdrempelige manier inzicht geven in de werking van jouw product, het verloop van processen of instructies geven. Zo hebben we voor Quooker meerdere animaties geproduceerd die stap voor stap het installatieproces van jouw Quooker kraan en reservoir laten zien. Glashelder én effectief. Doordat onze 3D animators technisch onderlegd zijn kunnen ze een product of proces relatief snel doorgronden. En vertalen naar een helder beeld. Als basis voor een technische 3D animatie werken wij het liefst met CAD-modellen, STEP-files of andere 3D-bestandformaten.

Een groot voordeel van een technische 3D animatie is de complete vrijheid die je hebt. Zo kun je een  model bijvoorbeeld uit elkaar trekken als een soort explosieschets, ieder onderdeel de juiste aandacht geven en producten er fotorealistisch uit laten zien. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Voordelen 3D animatie laten maken

Je kunt echt overal, maar ook echt o-ver-al een 3D animatie over maken en ze zijn niet alleen hartstikke gaaf, maar hebben ook een aantal belangrijke voordelen.

 • Totale ontwerpvrijheid: Een 3D animatie geeft veel ruimtelijke en creatieve vrijheid. Zo ontstaat de mogelijkheid om jouw concept, verhaal of product van alle mogelijke kanten te belichten. Een 3D scene wordt vanaf de grond opgebouwd en de camerastandpunten kunnen precies geplaatst worden zoals jij in gedachte hebt. Door deze ontwerpvrijheid kunnen wij al jouw fantasieën vormgegeven.
 • Glashelder: Met een 3D animatie kun je de werkelijkheid volledig nabootsen en toch overbodige info achterwege te laten. Hierdoor kan de boodschap helder overgebracht worden en ontstaat er geen “ruis op de lijn”, wel zo lekker.
 • Het WOW!-Effect: Een 3D animatie is bruut. Het zorgt voor een bijzondere en unieke beleving. Zo creëer je een unieke en verrassende beleving die jouw doelgroep zal onthouden, zeker in combinatie met 360 graden video of virtual reality (VR).
 • Visualisatie werkt: 3D animatie is de beste benadering van de werkelijkheid. En de werkelijkheid visualiseren, dat werkt. We vinden het namelijk makkelijker om visuele informatie te verwerken dan tekstuele informatie. Nog niet overtuigd? Lees dan dit artikel eens: 10 redenen waarom we blij worden van visualisaties.
Voordelen - 3D animatie laten maken - ZoomWorks - GIF - WIT
1:15

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

1:29

Inuteq // ZoomWorks

Live beelden en 3D animatie combineren om de werking van jouw product uit te leggen.

2:47

BE Combi // ZoomWorks

Breng je handleiding tot leven met behulp van 3D animatie.

3D animatie over 3D animatie laten maken

Een technische 3D animatie is niet alleen perfect om een product of proces uit te leggen, maar een 3D animatie stelt je ook in staat om jouw kijker onder te dompelen in een compleet andere wereld. Benieuwd? Bekijk snel deze animatie.

Veelgestelde vragen

Wat kost een 3D animatie?

Gemiddeld liggen de kosten voor een 3D animatie tussen de €2.500,- en €10.000,-. Maar een 3D animatie is altijd maatwerk. De daadwerkelijke kosten zijn dan ook sterk afhankelijk van een aantal factoren. De meest bepalende factor? Hoeveel arbeidsuren er in de 3D animatie gaan zitten.

Hoe lang duurt een 3D animatie laten maken?

Gemiddeld is een 3D animatie na zo’n vier tot zes weken klaar. Iedere 3D animatie is echter maatwerk, waardoor we meer informatie van je nodig hebben om echt een gerichte tijdsindicatie te geven. Er zijn daarnaast een aantal factoren die invloed hebben op de doorlooptijd van een 3D animatie. De grootste? Hoe snel wij met jou kunnen schakelen. Hoe sneller jij reageert, hoe eerder wij verder kunnen, en hoe eerder jouw 3D animatie klaar kán zijn.

Waarom samenwerken met ZoomWorks?

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten. Die van iedere video of animatie weer een mooi, uniek product maken. We werken niet met vaste feedbackrondes, maar gaan net zo lang door tot jij helemaal tevreden bent. En gaan nóg een stapje verder met behulp van verschillende videomarketingtools. Want een technische 3D animatie is gaaf, maar wanneer hij écht voor je gaat werken… that’s where the magic happens.

‘Mogen we een voorstel doen? ’
Hoe wij denken dat jouw idee tot leven kan komen? De mogelijkheden zijn eindeloos. En daarom doen wij het liefst een voorstel op maat gemaakt voor jou. Kun je daarna zelf beslissen.
Erik Schoonbeek
3D animator & Sound engineer. Hij is creatief en veelzijdig in het uitzetten van geanimeerde verhaallijnen.

Een vrijblijvend gesprek voor jouw 3D animatie?

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met een te gekke 3D animatie? We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.