x
x

Stuur mij een demo en meer info

De ideale lengte & resolutie van jouw social media video

Wil jij jouw video verspreiden via social media? Om dit succesvol te doen moet jouw video aan een aantal eisen en technische voorwaarden voldoen. In deze blog zoomen we in op de vijf grootste social media kanalen: LinkedIn, YouTube, Facebook, Instagram en Twitter. We kijken naar de lengte van jouw social media video en de gewenste resolutie, zodat jouw video helemaal goed uit de verf komt!

1:29

Burgerhout // ZoomWorks

USP's inzichtelijk maken op een heldere manier dankzij een combinatie van echte beelden en animatie.

De beste lengte voor jouw social media video

Over het algemeen doen korte video’s het beter op social media dan langere video’s. Met korte bedoelen we video’s tussen de 15 en 60 seconden. Video’s van langer dan 2 minuten vallen onder de laatste categorie. Wil je een video als teaser gebruiken, hou hem dan rond de 9 seconden om de interesse te wekken en zorg dat mensen door kunnen klikken naar jouw eigen omgeving. Zo heb je betere statistieken op jouw videocontent en meer controle over de bezoekers van jouw site. De beste lengte voor jouw social video hangt ook af van wat je wilt bereiken met jouw video, jouw doelgroep en het social media kanaal waar je de video gaat verspreiden. Een instructievideo mag bijvoorbeeld een stuk langer duren dan een flitsende promotievideo. Nieuwsgierig naar een specifieke videovorm? Neem dan eens een kijkje op onze andere pagina’s.

Laten we eens kijken naar de technische eisen per platform als het gaat om video.

Video - BLOG - ZoomWorks - GIF - WIT - V2

Laat jouw video zijn doel behalen

Door jouw video af te stemmen op de specifieke eisen en wensen van het social media platform waarop je jouw video wilt verspreiden vergroot je je kans op succes. Maar net zo belangrijk is dat jouw video qua inhoud en stijl aansluit bij de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Hoe je dat doet? Daar helpen we je graag mee!

Specificaties LinkedIn

Op LinkedIn kun je twee typen video’s plaatsen: een Native Video of een video-advertentie.

LinkedIn Native Video

Een LinkedIn Native Video is een video die je direct uploadt naar jouw profiel- of bedrijfspagina. Vroeger kon je alleen een link naar YouTube of Vimeo plaatsen, waarbij de kijker werd doorgestuurd naar dat kanaal om de video te bekijken. Door een Native Video te plaatsen bekijkt de kijker de video rechtstreeks vanuit zijn/haar feed en deze gelijk kan delen, waardoor jouw bereik een stuk groter is.

Een LinkedIn Native Video moet minimaal 3 seconden duren, met een maximale lengte van 10 minuten. De maximale bestandsgrootte van een LinkedIn Native Video is 5GB.  Zorg dat de lengte van je video aansluit op jouw doel. Wil je een product promoten? Hou je video onder de 60 seconden. Wil je een proces uitleggen? Dan is een video van maximaal 5 minuten goed te doen. Een animatie? Ga dan rond de 2 minuten zitten. De ideale resolutie van een LinkedIn Native Video ligt tussen de 1080 x 720 px en 4096 x 2304 px.

LinkedIn video-advertentie

Wil je een video langer dan 10 minuten? Maak dan gebruik van een LinkedIn video-advertentie. Net als bij een Native Video moet de video minstens 3 seconden duren, maar de maximale lengte van een LinkedIn video-advertentie is maar liefst 30 minuten. Let op: de maximale bestandsgrootte van een LinkedIn video-advertentie is slechts 200MB. Dit betekent dat wanneer jouw video erg lang is, deze sterk gecomprimeerd wordt. En dat zie je terug in de beeldkwaliteit.

Specificaties YouTube

YouTube is een platform dat niet vies is van storytelling. Daarom kun je jouw video’s op dit platform best wat langer maken, tussen de 5 en 10 minuten. De maximale lengte van een YouTube-video is 15 minuten. YouTube-video’s langer dan 15 minuten kunnen alleen door geverifieerde accounts worden geüpload.

Maar YouTube let niet alleen op de lengte van jouw video. De belangrijkste factor voor YouTube is: hoe lang blijft jouw video de kijkers boeien? YouTube focust zich voornamelijk op het gedrag van de kijkers wanneer ze jouw video zien. Kijken ze de video helemaal uit? Wordt hij vaak gedeeld? Gaan ze op zoek naar andere video’s na het zien van jouw video? Hoe vaker jouw video wordt bekeken en hoe meer deze bijdraagt aan de totale kijktijd op YouTube, hoe hoger jouw video in de zoekresultaten komt.

Daarnaast geeft YouTube voorkeur aan video’s met een hoge resolutie. Gebruik voor zakelijk gebruik een minimale YouTube video resolutie van 1920 x 1080 px met een beeldverhouding van 16:9. De ideale resolutie voor overige YouTube-video’s is minstens 1280 x 720 px met aspect ratio 16:9 of 640 x 480 met aspect ratio 4:3.

YouTube - BLOG - ZoomWorks - GIF - WIT - V2
ZoomWorks neemt het voortouw en denkt altijd met je mee

Specificaties Facebook

Op Facebook kun je op een aantal manieren een video plaatsen: in het overzicht, via Facebook Stories, op Facebook Marketplace, en via de In-stream van Facebook.

Facebook-overzicht

De minimale lengte van een Facebook video, geplaatst in het overzicht, is 1 seconden, de maximale lengte is maar liefst 240 minuten. Dat is nogal een verschil! Probeer jouw video echter kort te houden. De ideale lengte voor jouw Facebook video ligt tussen de 60 en 120 seconden. Heb je een langere video? Dan kun je Live gaan. Met Facebook Live heb je gemiddeld 15 tot 20 minuten de aandacht. Om de video te kunnen plaatsen moet jouw video minstens 1MB groot zijn en er geldt een maximum bestandsgrootte van 4GB. De aanbevolen resolutie voor een Facebook video is 1920 x 1080 px (horizontaal) of 1080 x 1920 px (verticaal). Gebruik hiervoor een .MP4 of .MOV.

Facebook Stories

Binnen Facebook Stories kun je twee typen video’s plaatsen: een reguliere video of een video-advertentie. De minimale lengte van een reguliere Facebook Stories video is 1 seconde, de maximale lengte 120 seconden. Een Facebook Stories video-advertentie mag maximaal 16 seconden duren. Voor beide typen geldt een maximale bestandsgrootte van 4GB en omdat het verticale video’s zijn een minimale resolutie van 1080 x 1920 px.

Facebook Marketplace

Op Facebook Marketplace kun je artikelen ontdekken en kopen. Via een video-advertentie kun je mensen zo gericht aanspreken en bereiken. Jouw Facebook Marketplace video-advertentie moet minimaal 1 seconde en mag maximaal 240 minuten duren.

Facebook In-stream

In-stream video’s zijn video-advertenties die weergegeven kunnen worden tijdens video’s van bekende uitgevers en contentmakers en in livestreams van een aantal goedgekeurde partners. De minimale lengte van een Facebook In-stream video is 5 seconden, met een maximale lengte van 10 minuten.

Facebook - BLOG - ZoomWorks - GIF - GRIJS- V1

Specificaties Instagram

Op Instagram kun je drie verschillende typen video’s plaatsen: een reguliere video, een Instagram Story, en een IGTV-video.

Instagram reguliere video

Deze video verschijnt in het overzicht (de feed) van Instagram-gebruikers. De minimale lengte van Instagram video is 3 seconden, de maximale lengte 1 minuut. Een aspect ratio van 1:1 is het populairst bij Instagram video’s, met een zo hoog mogelijke resolutie en een maximum bestandsgrootte van 30MB.

Instagram Stories

Je hebt twee typen Instagram Stories: een reguliere story of een video-advertentie. Reguliere Instagram Story video’s duren maximaal 15 seconden. De lengte van een Instagram video-advertentie is vaak wat langer, maximaal 120 seconden. De minimale resolutie van een Instagram Story video is 1080 x 1920 px met een aspect ratio van 9:16 of 4:5, omdat de video verticaal is.

Instagram IGTV

IGTV staat voor Instagram TV. Wanneer je upload via jouw mobiel mag jouw IGTV video tussen de 1 en 15 minuten duren, met een maximale bestandsgrootte van 650MB. Wanneer je via de website van Instagram jouw IGTV video upload mag hij maximaal 60 minuten duren, met een maximale bestandsgrootte van 3.6GB. De ideale resolutie van een IGTV video is 1080 x 1920 px met een ratio van 9:16.

Laat jouw video zijn doel behalen

Door jouw video af te stemmen op de specifieke eisen en wensen van het social media platform waarop je jouw video wilt verspreiden vergroot je je kans op succes. Maar net zo belangrijk is dat jouw video qua inhoud en stijl aansluit bij de wensen en behoeften van jouw doelgroep. Hoe je dat doet? Daar helpen we je graag mee!

Specificaties Twitter

Twitter staat bekend om zijn korte en krachtige communicatie. En laat video nou ook perfect in staat zijn op korte en krachtige wijze een boodschap over te brengen. Gebruikers zijn op zoek naar snelle, korte informatie. De ideale lengte van video op Twitter ligt tussen de 30 en 60 seconden. Een Twitter video mag maximaal 2 minuten en 20 seconden duren en níet groter zijn dan 512 MB. Om binnen deze bestandsgrootte te blijven raden wij aan altijd voor een .MP4-format te gaan. De maximale resolutie voor Twitter video is 1920 x 1200 px (horizontaal) en 1200 x 1900 px (verticaal).

Afsluiting

Nu weet je meer over de vereisten van de populairste platformen als het gaat om het plaatsen van een video. Om de ideale lengte van jouw social media video te bepalen is het belangrijk dat je goed nadenkt over het doel van de video, jouw doelgroep, welk kanaal je gaat gebruiken en welke boodschap je over wilt brengen. Op basis van die informatie kun je een bewuste keuze maken voor de lengte van jouw video.

Team - BLOG - ZoomWorks - GIF - WIT
‘Jouw video succesvol wegzetten op social media?’
Dan moet je op een aantal dingen letten. Wij vertellen je er graag meer over of helpen je verder!
Niek Kuipers
Mede-eigenaar & online videomarketeer. Gek op verhalen, conversie en klanttevredenheid.