Instructievideo laten maken

We begrijpen instructies véél beter wanneer deze visueel worden gemaakt in video of animatie. Vervolgens zijn ze eenvoudig deelbaar, te vertalen en meetbaar. De uitkomst: jouw product werkt naar volle tevredenheid. 

ZoomWorks heeft al tienduizenden instructievideo’s gemaakt. Zowel lineair als interactief. Zowel video als 2D 0f 3D animatie. Daardoor weten we wat werkt en niet werkt. Wil jij weten welke vorm voor jou werkt?

07:04

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

1:05

HJ de Tuinman // ZoomWorks

Hendrik Jan weet er alles van. Met behulp van videomarketing je kennis delen!

0:55

Gemeente Utrecht // ZoomWorks

Door animatie het proces versimpeld en helder uitleggen.

Instructievideo of animatie?

Als wij het hebben over video instructies denken veel mensen meteen aan echte beelden. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden. Maar niet altijd de slimste. Bij het bepalen welke vorm van videomarketing je kiest moet je goed nadenken over:

 • Komen er veel wijzigingen?
 • Wat is het doel? Wie de doelgroep?
 • Waar worden de instructiefilms bekeken?
 • Hoeveel instructievideo’s gaat het om?
 • Moeten we delen kunnen hergebruiken voor opschaling?
 • Aantal talen? Voice over? Ondertiteling?
 • Is emotie belangrijk?
 • Hoofdstukindeling of niet?
Camera met instructies- Instructievideo laten maken - ZoomWorks - Gif

Tip: Begin met 1 instructievideo laten maken

Dat is onze belangrijkste tip. Want na de eerste zijn alle vragen, als het goed is, logisch beantwoord. Is de vorm bepaalt. En kun je goede afspraken maken over de samenwerking. Vandaar dat ZoomWorks in het voorstel wel uitgaat van het werkelijk aantal. Maar altijd met een evaluatie moment na de eerste.

Roadmap - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Plan van aanpak instructievideo

Stap 1 – Concept & planning
Op basis van informatie uit een kennismakingsgesprek met jou komen wij met een eerste concept en een passende prijs. Mét daarbij handige tools voor videomarketing, en voorbeelden van de stijl van de instructievideo. Ook maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 2 – Script
Als het concept helder is werken we deze verder uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst (indien hier mee wordt gewerkt), een aantal stijlframes en een globale verhaallijn voor de uitlegvideo’s.

Stap 3 – Draaiboek
We verwerken het script in een draaiboek ter voorbereiding voor de opnames. Er staat precies in wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn. Kies je voor een animatiestijl, dan maken we in deze fase een storyboard, een soort stripverhaal.

Stap 4 – Opnames
Het moment is daar: de opnames! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet. Zij weten als geen ander dat bepaalde dingen altijd anders lopen dan verwacht en zijn dan ook flexibel ingesteld en spelen in op situaties ter plekke.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt hierna al het opgenomen beeldmateriaal uit en onze audio engineer zorgt voor bijpassende muziek en geluidseffecten. De instructievideo gaat net zo lang heen en weer totdat er een volledige versie is waar iedereen blij van wordt!

1:15

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

3:33

Polyplastic // ZoomWorks

Laat zien hoe je jouw product op de juiste manier installeert met een heldere installatievideo.

4:25

Oxycom // ZoomWorks

Instrueer door vanuit een krachtige videohandleiding alle instructies helder te communiceren.

Voordelen van een instructievideo

 • Efficiënte informatieoverdracht. Door video te gebruiken om instructies te geven is het mogelijk om relatief veel informatie over te brengen in een korte tijd. Geen lange, tekstuele handleidingen, maar concrete stappen op beeld in een e-learning video. Hierdoor hou je de aandacht van de kijker langer vast en wordt de informatie beter opgenomen.
 • Mogelijkheden tot interactiviteit. Een instructievideo of e-learning video leent zich perfect voor interactiviteit. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om te testen of jouw kijker de instructies goed heeft begrepen. Dit kun je eenvoudig meten door bijvoorbeeld een aantal controlevragen te stellen aan het eind van de e-learning video. Hierbij kun je zien wie de video heeft bekeken, waar op is geklikt, hoe diegene de vragen heeft beantwoord, enzovoort.
 • Loyaliteitsboost. Zorg dat jouw video antwoord geeft op vragen die jouw doelgroep heeft. Dan voelen ze zich namelijk geholpen en krijgen ze een positief gevoel bij jouw bedrijf of merk. Waardoor er meer loyaliteit ontstaat.
 • Verhoogde betrouwbaarheid. Als je op regelmatige basis een instructiefilm of e-learning video plaatst laat je jouw doelgroep zien dat je voor ze klaar staat, behulpzaam bent en over flink wat kennis beschikt. Hierdoor versterk je het betrouwbare gevoel dat je aan ze geeft, waardoor ze sneller overgaan tot aankoop van jouw product of dienst.
 • Statusverhogend. Door sterke instructievideo’s of e-learning video’s te plaatsen op je website of social media kun je jouw expertise aan de wereld laten zien. En zo potentiële, nieuwe klanten overtuigen van jouw kennis, vakmanschap en product of dienst.
Voordelen - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT
Echt knap hoe ZoomWorks complexe materie weet te vertalen naar een heldere video.
0:54

Gemeente Amsterdam // ZoomWorks

Trigger jouw doelgroep en zet aan tot actie met een gepersonaliseerde video.

EuroMouldings // ZoomWorks

Boost de veiligheid van je werknemers met een 2D animatie.

2:47

BE Combi // ZoomWorks

Breng je handleiding tot leven met behulp van 3D animatie.

Jouw instructievideo door ZoomWorks laten maken

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten. Kritische vragenstellers die álles van je willen weten. Verhalenvertellers die jouw boodschap omtoveren tot een pakkend verhaal. Creatieve geesten die je verrassen. Die, wanneer jouw instructievideo klaar is, nóg een stapje verder gaan. En jouw instructievideo of e-learning video écht voor je gaat werken.

Persoonlijk contact en klanttevredenheid vinden wij erg belangrijk. Tevredenheid over de samenwerking, de heldere en plezierige aanpak, en natuurlijk het resultaat.

Benieuwd naar instructievideo’s en e-learning video’s die wij al voor onze klanten hebben gerealiseerd? Neem dan eens een kijkje in ons portfolio. Wil je meer weten of ons persoonlijk spreken? Neem dan contact met ons op.

Team - Vacature - ZoomWorks - GIF - GRIJS
‘Wij maken jouw instructies glashelder’
Ons vastbijten in informatie en dit vertalen naar heldere, visuele instructies. Wij houden er van! En vertellen je er graag meer over.
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.

Veel gestelde vragen

Wat kost een instructievideo?

Een vraag die we vaak krijgen is “wat kost een instructievideo laten maken”? Hier is niet zo makkelijk één antwoord op te geven. Want: wat kost een auto? En als we iets concreter mogen zijn: wat kost een rode auto? Je voelt hem al aankomen…

De meeste instructievideo’s kosten tussen de € 1.500 en € 10.000,-. Maar een instructiefilm laten maken is maatwerk. De prijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Animatie of video? Met voice over of zonder? Met interactiviteit? etc. De factor die de prijs het meest beïnvloed zijn het aantal arbeidsuren die er in worden gestopt.

Maar wees gerust! Wij kunnen voor elk budget een passende oplossing bedenken.

Hoe lang duurt een instructievideo laten maken?

Ook vragen veel mensen zich af hoe lang een instructievideo laten maken duurt. Dit hangt sterk af van een aantal factoren. Maar de meest bepalende factor is hoe snel kunnen wij schakelen met jou. Hoe sneller wij feedback ontvangen, hoe eerder wij weer verder kunnen, en hoe sneller jouw instructievideo klaar kan zijn.

Gemiddeld duurt een instructiefilm laten maken rond drie tot zes weken. Om je dan toch een globale inschatting te geven. Maar als we tijdens het hele proces de lijnen kort houden en snel kunnen schakelen met jou kan het sneller.