x
x

Stuur mij een demo en meer info

Instructievideo laten maken

We begrijpen instructies véél beter wanneer deze visueel worden gemaakt. Het wordt concreet, tastbaar en laagdrempelig voor de kijker. Een instructievideo of instructiefilm laten maken heeft ook mooie voordelen: het is eenvoudig deelbaar, te vertalen én meetbaar.

Ons werk

06:17

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

0:55

Gemeente Utrecht // ZoomWorks

Door animatie het proces versimpeld en helder uitleggen.

4:29

Gimeg // ZoomWorks

Verhelder installatieprocessen door heldere 3D gebruikershandleidingen te laten maken.

Video of animatie? Wat is belangrijk.

Als wij het hebben over een instructiefilm laten maken denken veel mensen meteen aan echte beelden. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden van videoinstructies. Maar niet altijd de slimste. Vaak is de conclusie dat een instructieanimatie veel interessanter is en beter past. Bij het bepalen welke vorm van videomarketing je kiest moet je goed nadenken en jezelf veel vragen stellen.

 • Wat is het doel? Wie de doelgroep?
 • Komen er veel wijzigingen?
 • Hoeveel instructievideo’s gaat het om?
 • Moeten we delen kunnen hergebruiken voor opschaling?
 • Aantal talen? Voice over? Ondertiteling?
 • Is emotie belangrijk?
 • Hoofdstukindeling of niet?

Wil jij een instructiefilm laten maken?

Voordelen van een instructievideo

 • Efficiënte informatieoverdracht. Door instructies te visualiseren is het mogelijk om relatief veel informatie over te brengen in een korte tijd. Concrete stappen op beeld, waardoor kijkers langer de aandacht erbij houden en informatie beter opnemen.
 • Mogelijkheden tot interactiviteit. Een instructie animatie of e-learning video leent zich perfect voor interactiviteit. Zo kun je namelijk testen of  jouw kijker de instructies goed heeft begrepen, door op het eind controlevragen te stellen. Ook zie je wie de video of animatie heeft bekeken, waar op is geklikt, hoe diegene de vragen heeft beantwoord, enzovoort.
 • Verhoogde betrouwbaarheid. Wanneer je op regelmatige basis een instructiefilm of e-learning animatie plaatst, versterk je het betrouwbare imago dat je creëert. Je laat namelijk zien dat je voor jouw doelgroep klaar staat, en over flink wat kennis beschikt. Hierdoor gaan ze sneller over tot aankoop van jouw product of dienst.
 • Statusverhogend. Plaats sterke instructievideo’s of explainer animaties op je website of social media en laat jouw expertise aan de wereld zien. Zo kun je potentiële, nieuwe klanten namelijk overtuigen van jouw kennis, vakmanschap en product of dienst.

Plan van aanpak instructievideo laten maken

STAP 1

Concept & prijs

Bij een eerste kennismaking kijken we welke vorm van visuele instructie het beste past bij jouw doel. Na dit gesprek komen wij met een eerste concept en een passende prijs. Ook maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

STAP 2

Verhaallijn & stijlframes

Als het concept helder is ontwerpen wij een aantal stijlframes. Dit geeft je een eerste idee van hoe jouw instructievideo eruit komt te zien. Daarnaast schrijven we een verhaallijn, zodat duidelijk wordt wat de kijker precies te zien krijgt.

STAP 3

Draaiboek/animatic

Is er sprake van fysieke opnames? Dan maken we een draaiboek, een soort tijdsplanning voor de filmdagen met daarbij alle benodigdheden. Ga je voor een animatievorm? Dan maken we in deze fase een animatic, een soort versimpelde versie van de animatie.

STAP 4

Opnames/animatie

Bij een instructievideo gaan we nu filmen en daarna is het tijd om alle beelden te monteren tot volledige instructievideo. Bij een instructie animatie gaan onze animators de animatic mooi maken, net zo lang totdat er een instructieanimatie ligt waar jij helemaal blij van wordt!


STAP 1 Concept & prijs

Bij een eerste kennismaking kijken we welke vorm van visuele instructie het beste past bij jouw doel. Na dit gesprek komen wij met een eerste concept en een passende prijs. Ook maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Ons werk

02:25

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen met behulp van 3D animatie.

4:25

Oxycom // ZoomWorks

Instrueer door vanuit een krachtige videohandleiding alle instructies helder te communiceren.

00:39

iLOQ // ZoomWorks

Maak inzichtelijk welke stappen er genomen dienen te worden bij jouw product, proces of dienst.

Veelgestelde vragen

Wat kost een instructievideo of instructiefilm?

De meeste instructiefilms kosten tussen de € 1.500 en € 10.000,-. Maar een instructiefilm laten maken is maatwerk. De prijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Animatie of video? Met voice over of zonder? Met interactiviteit? En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. De factor die de prijs het meest beïnvloedt is het aantal arbeidsuren die wij er in moeten stoppen.

Hoelang duurt een instructiefilm laten maken?

Gemiddeld duurt een instructiefilm laten maken rond drie tot zes weken. Maar de doorlooptijd van een instructiefilm laten maken hangt sterk af van een aantal factoren. De meest bepalende factor? Hoe snel kunnen wij met jou kunnen schakelen. Hoe sneller wij een reactie ontvangen, hoe eerder wij weer verder kunnen, en hoe sneller jouw instructievideo klaar kán zijn.

Waarom samenwerken met ZoomWorks?

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van videomarketeers en audiovisuele specialisten. Die van iedere video of animatie weer een mooi, uniek product maken. We werken niet met vaste feedbackrondes, maar gaan net zo lang door tot jij helemaal tevreden bent. Over de samenwerking, de heldere en plezierige aanpak, en natuurlijk over het resultaat.

‘Wij maken jouw instructies glashelder’
Ons vastbijten in informatie en dit vertalen naar heldere, visuele instructies. Wij houden er van! En vertellen je er graag meer over.
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.