x

Instructievideo laten maken

We begrijpen instructies véél beter wanneer deze visueel worden gemaakt. Het wordt concreet, tastbaar en laagdrempelig voor de kijker. Een instructievideo of instructiefilm laten maken heeft ook mooie voordelen: het is eenvoudig deelbaar, te vertalen én meetbaar.

06:17

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

0:55

Gemeente Utrecht // ZoomWorks

Door animatie het proces versimpeld en helder uitleggen.

Camera met instructies- Instructievideo laten maken - ZoomWorks - Gif

Video of animatie? Wat is belangrijk.

Als wij het hebben over een instructiefilm laten maken denken veel mensen meteen aan echte beelden. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden van videoinstructies. Maar niet altijd de slimste. Bij het bepalen welke vorm van videomarketing je kiest moet je goed nadenken over:

 • Komen er veel wijzigingen?
 • Wat is het doel? Wie de doelgroep?
 • Waar worden de instructiefilms bekeken?
 • Hoeveel instructievideo’s gaat het om?
 • Moeten we delen kunnen hergebruiken voor opschaling?
 • Aantal talen? Voice over? Ondertiteling?
 • Is emotie belangrijk?
 • Hoofdstukindeling of niet?

Wil jij een instructiefilm laten maken?

Plan van aanpak instructievideo

Stap 1 – Concept & planning
Een instructiefilm laten maken begint met een kennismakingsgesprek. Op basis van informatie uit dit gesprek komen wij met een eerste concept en een passende prijs. Mét daarbij handige tools voor videomarketing, en voorbeelden van de stijl van de instructievideo. Ook maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 2 – Script
Als het concept helder is werken we deze verder uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst (indien hier mee wordt gewerkt), een aantal stijlframes en een globale verhaallijn voor de uitlegvideo’s.

Stap 3 – Draaiboek
We verwerken het script in een draaiboek ter voorbereiding voor de opnames. Er staat precies in wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn. Kies je voor een animatiestijl, dan maken we in deze fase een storyboard, een soort stripverhaal.

Stap 4 – Opnames
Het moment is daar: de opnames! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet. Zij weten als geen ander dat bepaalde dingen altijd anders lopen dan verwacht en zijn dan ook flexibel ingesteld en spelen in op situaties ter plekke.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt hierna al het opgenomen beeldmateriaal uit en onze audio engineer zorgt voor bijpassende muziek en geluidseffecten. De instructievideo/instructiefilm gaat net zo lang heen en weer totdat er een volledige versie is waar iedereen blij van wordt!

Roadmap - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS
02:25

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

1:05

HJ de Tuinman // ZoomWorks

Hendrik Jan weet er alles van. Met behulp van videomarketing je kennis delen!

4:25

Oxycom // ZoomWorks

Instrueer door vanuit een krachtige videohandleiding alle instructies helder te communiceren.

Voordelen van een instructievideo

 • Efficiënte informatieoverdracht. Door video te gebruiken om instructies te geven is het mogelijk om relatief veel informatie over te brengen in een korte tijd. Geen lange, tekstuele handleidingen, maar concrete stappen op beeld in een e-learning video. Hierdoor hou je de aandacht van de kijker langer vast en wordt de informatie beter opgenomen.
 • Mogelijkheden tot interactiviteit. Een instructiefilm of e-learning video leent zich perfect voor interactiviteit. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om te testen of jouw kijker de instructies goed heeft begrepen. Dit kun je eenvoudig meten door bijvoorbeeld een aantal controlevragen te stellen aan het eind van de e-learning video. Hierbij kun je zien wie de video heeft bekeken, waar op is geklikt, hoe diegene de vragen heeft beantwoord, enzovoort.
 • Loyaliteitsboost. Zorg dat jouw video antwoord geeft op vragen die jouw doelgroep heeft. Dan voelen ze zich namelijk geholpen en krijgen ze een positief gevoel bij jouw bedrijf of merk. Waardoor er meer loyaliteit ontstaat.
 • Verhoogde betrouwbaarheid. Als je op regelmatige basis een instructiefilm of e-learning video plaatst laat je jouw doelgroep zien dat je voor ze klaar staat, behulpzaam bent en over flink wat kennis beschikt. Hierdoor versterk je het betrouwbare gevoel dat je aan ze geeft, waardoor ze sneller overgaan tot aankoop van jouw product of dienst.
 • Statusverhogend. Door sterke instructievideo’s of e-learning video’s te plaatsen op je website of social media kun je jouw expertise aan de wereld laten zien. En zo potentiële, nieuwe klanten overtuigen van jouw kennis, vakmanschap en product of dienst.
Voordelen - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Veelgestelde vragen

Wat kost een instructievideo of instructiefilm?

De meeste instructiefilms kosten tussen de € 1.500 en € 10.000,-. Maar een instructiefilm laten maken is maatwerk. De prijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Animatie of video? Met voice over of zonder? Met interactiviteit? En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden. De factor die de prijs het meest beïnvloedt is het aantal arbeidsuren die wij er in moeten stoppen.

Hoelang duurt een instructiefilm laten maken?

Gemiddeld duurt een instructiefilm laten maken rond drie tot zes weken. Maar de doorlooptijd van een instructiefilm laten maken hangt sterk af van een aantal factoren. De meest bepalende factor? Hoe snel kunnen wij met jou kunnen schakelen. Hoe sneller wij een reactie ontvangen, hoe eerder wij weer verder kunnen, en hoe sneller jouw instructievideo klaar kán zijn.

Waarom samenwerken met ZoomWorks?

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van videomarketeers en audiovisuele specialisten. Die van iedere video of animatie weer een mooi, uniek product maken. We werken niet met vaste feedbackrondes, maar gaan net zo lang door tot jij helemaal tevreden bent. Over de samenwerking, de heldere en plezierige aanpak, en natuurlijk over het resultaat.

‘Wij maken jouw instructies glashelder’
Ons vastbijten in informatie en dit vertalen naar heldere, visuele instructies. Wij houden er van! En vertellen je er graag meer over.
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.

Begin met één instructievideo laten maken

Dat is onze belangrijkste tip. Want na de eerste zijn alle vragen (als het goed is) logisch beantwoord, is de vorm bepaald, en kun je goede afspraken maken over de samenwerking. In ons voorstel gaan we wel uit van het werkelijke aantal video’s of animaties, maar áltijd met een evaluatiemoment na de eerste productie.