Instructievideo laten maken

We begrijpen instructies véél beter wanneer deze visueel worden gemaakt in video of animatie. Vervolgens zijn ze eenvoudig deelbaar, te vertalen en meetbaar. De uitkomst: jouw product werkt naar volle tevredenheid.

Op deze pagina geven we veel info over een instructievideo laten maken en het strategisch inzetten hiervan, zoals bijvoorbeeld gebruik maken van een e-learning video.

07:04

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

1:05

HJ de Tuinman // ZoomWorks

Hendrik Jan weet er alles van. Met behulp van videomarketing je kennis delen!

0:55

Gemeente Utrecht // ZoomWorks

Door animatie het proces versimpeld en helder uitleggen.

Verschillende soorten instructievideo's

Als wij het hebben over video instructies denken veel mensen meteen aan echte beelden. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden en smaken. Zo kun je er ook voor kiezen om jouw doelgroep instructies te geven via een 2D animatie. Of misschien wel een 3D animatie, waarbij je alle stappen doorloopt. Maar je kan ook gaan werken met een e-learning video, explainer video, combinaties van animatie en echte beelden, en ga zo maar door.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar niet iedere mogelijkheid is de beste keuze. Bepalende factoren zijn: hoeveelheid video’s, frequentie updates, aantal talen en uitstraling. Maar de belangrijkste is toch wel de boodschap.

Camera met instructies- Instructievideo laten maken - ZoomWorks - Gif
1:15

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

3:33

Polyplastic // ZoomWorks

Laat zien hoe je jouw product op de juiste manier installeert met een heldere installatievideo.

1:38

Meuwissen // ZoomWorks

Laat zien hoe jouw product gebruikt moet worden door middel van een 3D video handleiding.

Een instructievideo laten maken doet er toe

Heldere instructies met video of animatie? Laat dat maar aan ons over. We geloven erin! En daarom realiseren we er honderden per maand. Lineair, interactief of gepersonaliseerd.

De kracht van een instructievideo

Een instructievideo is een krachtige videomarketing tool om toe te voegen aan jouw marketingstrategie. Wanneer je een instructiefilm of uitlegvideo inzet als training en e-learning tool bespaar je flink wat personeelskosten, bijvoorbeeld voor het inwerken van personeel of uitleggen van veiligheidsinstructies. Wanneer je deze vastlegt in een heldere video kan deze daarna oneindig bekeken worden en overal worden ingezet. Zo kun je grote groepen mensen in één keer informeren, of jouw video instructie van te voren naar iemand mailen, zodat deze vanuit thuis kan worden bekeken ter voorbereiding. Zonder dat er personeel voor nodig is! En doordat iedereen dezelfde video te zien krijgt behoud je uniformiteit in je instructies. Zo is er nooit meer sprake van verschillende manieren van uitleggen.

Een goede instructiefilm kan ook jouw klantenservice voor een groot deel ontzorgen. Door in een video uit te leggen hoe jouw product, dienst of software werkt neem je al een groot deel van de vragen van jouw doelgroep weg. Waardoor ze vaak geen contact meer op hoeven te nemen met de klantenservice. Maar hun vraag wél is behandeld. Dat betekent ook dat wachtrijen bij de klantenservice verleden tijd zijn, en dankzij de uniforme uitleg voorkom je dat er irritatie en verwarring ontstaat bij jouw klanten.

Voordelen - Video laten maken - ZoomWorks - GIF

Kruip in de huid van jouw klanten

Een heldere, pakkende instructievideo kan er voor zorgen dat je flink meer producten verkoopt. Kruip hiervoor in de huid van jouw doelgroep. Wat willen ze weten? Waar zijn ze naar op zoek? Wat vinden ze belangrijk? Wat heeft voor hen meerwaarde? Stel zo veel mogelijk vragen, zodat je uiteindelijk een aantal onderwerpen hebt waar jouw doelgroep in geïnteresseerd is. Die onderwerpen vormen de basis voor jouw instructievideo(‘s). Zo kun je relevante content bieden voor jouw doelgroep, die vaak gericht op zoek zijn naar het specifieke onderwerp. En zo bij jouw video terecht komen. Hierdoor genereer je flink meer traffic, wat ook leidt tot meer verkoop. Daarnaast geef je kennis door aan jouw doelgroep dankzij jouw video, waardoor mensen gemakkelijker een band met jouw product, dienst, merk of bedrijf opbouwen. Hierdoor gaan ze sneller over tot aankoop, komen vaker bij je terug én bevelen je sneller aan bij andere mensen.

0:54

Gemeente Amsterdam // ZoomWorks

Trigger jouw doelgroep en zet aan tot actie met een gepersonaliseerde video.

EuroMouldings // ZoomWorks

Boost de veiligheid van je werknemers met een 2D animatie.

2:47

BE Combi // ZoomWorks

Breng je handleiding tot leven met behulp van 3D animatie.

Echt knap hoe ZoomWorks complexe materie weet te vertalen naar een heldere video.
Roadmap - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Plan van aanpak instructievideo

Stap 1 – Concept & planning
Op basis van informatie uit een kennismakingsgesprek met jou komen wij met een eerste concept en een passende prijs. Mét daarbij handige tools voor videomarketing, en voorbeelden van de stijl van de instructievideo. Ook maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 2 – Script
Als het concept helder is werken we deze verder uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst (indien hier mee wordt gewerkt), een aantal stijlframes en een globale verhaallijn voor de uitlegvideo’s.

Stap 3 – Draaiboek
We verwerken het script in een draaiboek ter voorbereiding voor de opnames. Er staat precies in wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn. Kies je voor een animatiestijl, dan maken we in deze fase een storyboard, een soort stripverhaal.

Stap 4 – Opnames
Het moment is daar: de opnames! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet. Zij weten als geen ander dat bepaalde dingen altijd anders lopen dan verwacht en zijn dan ook flexibel ingesteld en spelen in op situaties ter plekke.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt hierna al het opgenomen beeldmateriaal uit en onze audio engineer zorgt voor bijpassende muziek en geluidseffecten. De instructievideo gaat net zo lang heen en weer totdat er een volledige versie is waar iedereen blij van wordt!

Kosten van een instructievideo

Een vraag die we vaak krijgen is “wat kost een instructievideo laten maken”? Hier is niet zo makkelijk één antwoord op te geven. Want: wat kost een auto? En als we iets concreter mogen zijn: wat kost een rode auto? Je voelt hem al aankomen…

Een instructiefilm laten maken is altijd maatwerk. De prijs is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Wat voor soort instructiefilm wil je (uitlegvideo, explainer video, e-learning video of een andere smaak)? Hoeveel tijd hebben we ervoor? Moeten we filmen of dingen ontwerpen of zijn die er al? De factor die de prijs het meest beïnvloed zijn het aantal arbeidsuren die er in worden gestopt.

Maar wees gerust! Wij kunnen voor elk budget een passende oplossing bedenken.

Doorlooptijd bij een instructievideo

Ook vragen veel mensen zich af hoe lang een instructievideo laten maken duurt. Dit hangt sterk af van een aantal factoren. Denk aan het soort instructiefilm, het bedenken van een concept, ontwikkelen van een verhaallijn, opnames, animeren en ga zo maar door.

De meest bepalende factor? Hoe snel kunnen wij schakelen met jou. Hoe sneller wij feedback ontvangen, hoe eerder wij weer verder kunnen, en hoe sneller jouw instructievideo klaar kan zijn. Gemiddeld duurt een instructiefilm laten maken rond de zes weken. Om je dan toch een globale inschatting te geven. Maar als we tijdens het hele proces de lijnen kort houden en snel kunnen schakelen met jou kan het sneller!

 

Doorlooptijd - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS
Wil jij een instructievideo laten maken?

Voordelen van een instructievideo

  • Efficiënte informatieoverdracht. Door video te gebruiken om instructies te geven is het mogelijk om relatief veel informatie over te brengen in een korte tijd. Geen lange, tekstuele handleidingen, maar concrete stappen op beeld in een e-learning video. Hierdoor hou je de aandacht van de kijker langer vast en wordt de informatie beter opgenomen.
  • Mogelijkheden tot interactiviteit. Een instructievideo of e-learning video leent zich perfect voor interactiviteit. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om te testen of jouw kijker de instructies goed heeft begrepen. Dit kun je eenvoudig meten door bijvoorbeeld een aantal controlevragen te stellen aan het eind van de e-learning video. Hierbij kun je zien wie de video heeft bekeken, waar op is geklikt, hoe diegene de vragen heeft beantwoord, enzovoort.
  • Loyaliteitsboost. Zorg dat jouw video antwoord geeft op vragen die jouw doelgroep heeft. Dan voelen ze zich namelijk geholpen en krijgen ze een positief gevoel bij jouw bedrijf of merk. Waardoor er meer loyaliteit ontstaat.
  • Verhoogde betrouwbaarheid. Als je op regelmatige basis een instructiefilm of e-learning video plaatst laat je jouw doelgroep zien dat je voor ze klaar staat, behulpzaam bent en over flink wat kennis beschikt. Hierdoor versterk je het betrouwbare gevoel dat je aan ze geeft, waardoor ze sneller overgaan tot aankoop van jouw product of dienst.
  • Statusverhogend. Door sterke instructievideo’s of e-learning video’s te plaatsen op je website of social media kun je jouw expertise aan de wereld laten zien. En zo potentiële, nieuwe klanten overtuigen van jouw kennis, vakmanschap en product of dienst.
Voordelen - Instructievideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Jouw instructievideo door ZoomWorks laten maken

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten. Kritische vragenstellers die álles van je willen weten. Verhalenvertellers die jouw boodschap omtoveren tot een pakkend verhaal. Creatieve geesten die je verrassen. Die, wanneer jouw instructievideo klaar is, nóg een stapje verder gaan. En jouw instructievideo of e-learning video écht voor je gaat werken.

Persoonlijk contact en klanttevredenheid vinden wij erg belangrijk. Tevredenheid over de samenwerking, de heldere en plezierige aanpak, en natuurlijk het resultaat.

Benieuwd naar instructievideo’s en e-learning video’s die wij al voor onze klanten hebben gerealiseerd? Neem dan eens een kijkje in ons portfolio. Wil je meer weten of ons persoonlijk spreken? Neem dan contact met ons op.

Team - Vacature - ZoomWorks - GIF - GRIJS
‘Wij maken jouw instructies glashelder’
Ons vastbijten in informatie en dit vertalen naar heldere, visuele instructies. Wij houden er van! En vertellen je er graag meer over.
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.

Veelgestelde vragen

Wat kost een instructievideo?

Een instructievideo is altijd maatwerk. Iedere video is daardoor weer anders en dat betekent ook een andere prijs. Er bestaat dan ook geen universeel antwoord op de vraag “Wat kost een instructievideo laten maken”. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Gemiddeld durven we wel te zeggen dat een instructievideo tussen de €2.500,- en €10.000,- kost. Neem contact met ons op, vertel ons jouw verhaal en wij komen met een gerichtere prijs.

Hoe lang duurt een instructievideo laten maken?

Gemiddeld duurt een instructievideo laten maken ongeveer zes weken. Maar iedere instructie is maatwerk en de doorlooptijd verschilt dan ook per productie. De doorlooptijd is namelijk sterk afhankelijk van een aantal factoren. De factor met de grootste invloed? Hoe snel wij met jou kunnen schakelen. Hoe sneller jij reageert, hoe eerder wij verder kunnen… en hoe eerder jouw instructievideo klaar kan zijn.

Hoe werkt een instructievideo laten maken?

Een instructievideo laten maken is een mooi proces. Het begint bij het bedenken van een concept. Dit concept leggen we aan jou voor, samen met een gerichte prijsspecificatie. Daarna werken we dit concept verder uit tot een opzet van de inhoud. Dit vertalen we naar een script waarin alles tot in detail is uitgewerkt in tekst én beeld. Hierna bereiden we de opnames voor en dan is het tijd om te filmen. Top! Na de intensieve filmdagen gaan wij aan de slag met het verwerken van de beelden in een heldere, pakkende instructievideo. Net zo lang totdat jij (en wij) er dik tevreden over zijn.