Interactieve video laten maken

We weten al dat jij reageert op video maar zou het niet te gek zijn als video op jou reageert? En jij als kijker alleen maar relevante videocontent te zien krijgt? Wij vinden van wel en hebben dus het antwoord: interactieve video.

Maar wat is interactieve video, welke doelen zijn het meest geschikt, wat zijn de voordelen van interactieve video laten maken en hoe kun je interactieve video nog beter maken?

2:45

Pento // Interactieve uitlegvideo

Noortje laat jou op interactieve wijze kennis maken met audiologisch centrum Pento.

2:04

ZW // Interactieve veiligheidsvideo

Til jouw veiligheid naar een hoger niveau met een interactieve veiligheidsvideo.

2:29

BMN // Interactieve veiligheidsvideo

Waardevolle data door interactiviteit én een veiligere werkomgeving.

Wat is het en welke mogelijkheden zijn er?

Interactieve video is een dynamische video of animatie waarin klikbare elementen zijn verwerkt zodat de video reageert op jouw acties. Hierdoor geef je de kijker controle en zorg je voor nieuwe mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om een video interactief te maken. Je kunt werken met ‘branching’, met ‘overlays’ of deze twee combineren.

 • Branching: met dit type interactiviteit maak je het mogelijk voor de kijker om een unieke route door de video te lopen. De kijker kan verschillende keuzes maken, waarna de content hierop wordt afgestemd.
 • Overlays: met dit type interactiviteit leg je als het ware een onzichtbare laag over de video heen en voeg je elementen toe die klikbaar en interactief zijn. Denk aan downloadknoppen, een belknop, vragenlijsten, een kort quizje of call to actions.
 • Combinatie: je kunt er ook voor kiezen om de kijker keuzes te laten maken die de inhoud van de video bepalen én ze bijvoorbeeld een PDF te laten downloaden of vragen te laten beantwoorden aan het eind van de video. Dat laatste is een erg handige functie voor o.a. veiligheidsvideo’s.

En het levert ook nog eens een hoop waardevolle data op die je kunt gebruiken voor optimalisatie en om meer inzicht te krijgen in jouw doelgroep en hun gedrag.

Kijkerscontrole - BLOG - Interactieve Video Data - ZoomWorks - GIF - WIT

Interactiviteit is goud waard

Met interactieve video verzamel je waardevolle data, waardoor dingen meetbaar worden. En meten is weten. Door deze data slim in te zetten hoef je nooit meer te raden of jouw campagne succesvol is of waar ruimte is voor verbetering. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie zorgen onze digitale marketeers ervoor dat je alles uit jouw interactieve video haalt.

Doelen waarvoor interactieve video geschikt is

Interactieve video is gaaf en is voor veel doeleinden geschikt. Ook zijn er veel afgeleiden van deze videovorm die steeds populairder worden, zoals bijvoorbeeld shoppable video. We hebben de meest gebruikte redenen voor je op een rijtje gezet, wel zo makkelijk:

 • Leadgeneratie: De drempel om een call to action uit te voeren moet altijd zo laag mogelijk zijn. Door bijvoorbeeld het contactformulier in een interactieve video te verwerken of met één druk op de knop jou te kunnen bellen wordt het voor de kijker super makkelijk om contact op te nemen.
 • E-learning: Horen, zien en doen. De perfecte manier van leren. De eerste twee kan al met lineaire video, maar de derde niet. Met interactiviteit kan in jouw video controlevragen stellen over de content die de kijker net heeft gezien, om te testen of ze de inhoud écht begrijpen. Fijn voor jou én de kijker onthoudt de informatie vaak een stuk langer.
 • Helpdesk ontzorging: Als jouw bedrijf veel telefoon- en online verkeer heeft dan kun je jouw klantenservice ontzorgen door een interactieve video te laten maken. Hoe dan? Door meest gestelde vragen in de video te beantwoorden en andere handige informatie aan te bieden.

Ook in veel andere situaties loont een interactieve video laten maken. Wij vertellen je er graag meer over, dus bel of mail ons gerust!

Plan van aanpak

Stap 1 – Concept en planning
Na een kennismakingsgesprek met jou komen wij met een eerste concept en passende prijs voor jouw interactieve video. Hierbij kijken we gelijk hoe we videomarketing slim in kunnen zetten en geven wat voorbeelden. Ook maken we een planning, waarin je precies ziet wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jou verwachten.

Stap 2 – Script, voice-over en flowchart
Zodra iedereen enthousiast is over het concept werken we deze uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst en een verhaallijn met daarbij een flowchart. Dit is een overzicht waarin alle mogelijke keuzes en gevolgen voor de video zijn verwerkt. Pas wanneer iedereen helemaal tevreden is gaan we door naar de volgende stap.

Stap 3 – Draaiboek
De informatie uit het script verwerken we in een draaiboek en dient als voorbereiding voor de opnames. In het draaiboek staat precies wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn.

Stap 4 – Opnames
Yes! Tijd om te filmen. Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet, met het draaiboek als uitgangspunt. Zij schieten al het beeldmateriaal dat nodig is om voor jouw interactieve video.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt dit beeldmateriaal vervolgens uit, terwijl onze audio engineer zorgt voor passende muziek en geluidseffecten waar nodig.

Stap 6 – Interactiviteit
De verhaallijn staat, de beelden zijn mooi, de muziek komt over… dan is het nu tijd om interactiviteit aan te brengen. Het is ten slotte een interactieve video. Onze interaction designer leeft zich helemaal uit en zorgt dat ieder klikbaar element werkt!

Roadmap - 360 graden animatie - ZoomWorks - GIF
De prijs-kwaliteit verhouding bij ZoomWorks is dik in orde.

Kosten van een interactieve video laten maken

Een interactieve video laten maken… wat kost dat nou eigenlijk? Een universele vraag die we vaak krijgen. We hebben alleen geen universeel antwoord voor je. Iedere video is namelijk maatwerk, dus ook het interactieve aspect. We durven wel te zeggen dat de kosten voor een interactieve video laten maken zo tussen de €1.500,- en €7.500,- liggen.

Maar er zijn vele smaken en mogelijkheden, die allemaal impact hebben op de prijs. Een van de belangrijkste factoren? De hoeveelheid arbeidsuren die in de productie van een video gaan zitten. Denk aan het schrijven van een voice-over, het maken van een script, ontwikkelen van een flowchart, opnames, interactiviteit toevoegen, etc. Het is ook mogelijk meer persoonlijkheid aan je video’s toe te voegen. Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw productie? Als wij wat meer informatie van jou krijgen geven we je graag meer duidelijkheid.

Hoe lang duurt het?

We krijgen ook regelmatig de vraag hoe lang een interactieve video laten maken duurt. Omdat iedere video maatwerk is heeft dat niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de doorlooptijd. Die is voor iedere video weer anders. De meest bepalende factor is echter ook hier het aantal arbeidsuren dat we in de videoproductie moeten steken.

We laten je echter niet met lege handen naar huis gaan en geven je graag toch een richtlijn. Gemiddeld duurt een interactieve video laten maken zo’n 4 tot 6 weken. Tijdens de productie is er echter sprake van een wederzijdse afhankelijkheid. Dat betekent kort gezegd: hoe sneller we met jou kunnen schakelen, hoe eerder jouw video af kán zijn. Maar dat werkt natuurlijk ook de andere kant op.

Doorlooptijd - Wervingsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT
0:51

Rabobank // Gepersonaliseerde video

Jouw klanten in het zonnetje zetten? Maak het persoonlijk met behulp van gepersonaliseerde video.

0:52

ZW // Gepersonaliseerde kerstanimatie

Een kerstanimatie speciaal voor jou.

4:21

OI // Interactieve veiligheidsvideo

Maak jouw veiligheidsinstructies glashelder met een veiligheidsvideo.

Wil jij een interactieve video laten maken?

Voordelen van interactiviteit

 • Meetbaarheid: Bij lineaire video kun je alleen zien hoe lang iemand een video heeft bekeken. Door middel van interactiviteit krijg je echter veel meer handige informatie. Zo zie je in welk gebied iemand heeft geklikt, op welk moment dit was en op welke knoppen er het meeste wordt geklikt.
 • Targeting & optimalisatie: Door de uitgebreide analyses kun je veel gerichter targetten op specifieke wensen van kijkers of bepaalde overtuigingstechnieken inzetten op specifieke plekken in de video. Je kunt jouw video dus volledig optimaliseren voor jouw kijker.
 • Langere kijktijd: Mensen bekijken interactieve video veel langer dan lineaire video. Ze kunnen namelijk zelf bepalen in welke volgorde ze de verschillende hoofdstukken bekijken en worden aangezet tot actie.
 • Hoge kijkersloyaliteit: Bij interactieve video wordt je getriggerd om keuzes te maken en krijg je direct feedback. Dat samen zorgt ervoor dat jouw kijker zich betrokken voelt bij de video en de kans groot is dat hij de hele video afkijkt.
 • Informatie blijft hangen: Doordat je niet alleen dingen hoort en ziet maar ook doét blijft de informatie veel beter hangen.

Nog een stapje verder

Interactieve video is op zichzelf al heel sterk maar heb je ook aan een combinatie met bijvoorbeeld 360 graden video gedacht? 360 graden video is ook met uitgebreide interactie erg krachtig. Je biedt de kijker een complete ervaring aan! Zo kan er op bepaalde plekken in de 360 graden omgeving meer informatie verschijnen, een product beter worden bekeken of keuzes gemaakt worden die van invloed zijn op de videocontent. Vet toch?

Team - Interactieve Video Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT
‘Zet jouw doelgroep aan tot actie.’
Letterlijk. Door te klikken maak je jouw content laagdrempelig, toegankelijk én leuk! Een goede interactieve video zullen mensen niet snel vergeten.
Stef Haarman
Interactieve, gepersonaliseerde animatie of video. Daar weet Stef alles van en hier helpt hij je graag bij!