Interactieve video laten maken

We weten al dat jij reageert op video maar zou het niet te gek zijn als video op jou reageert? En jij als kijker alleen maar relevante videocontent te zien krijgt? Wij vinden van wel en hebben dus het antwoord: interactieve video. Of interactieve animatie natuurlijk.

Maar wat is interactieve video, welke doelen zijn het meest geschikt, wat zijn de voordelen van zo’n klikbare video laten maken en hoe kun je interactieve video nog beter maken?

2:45

Pento // ZoomWorks

Noortje laat jou op interactieve wijze kennis maken met audiologisch centrum Pento.

2:04

ZW // Interactieve veiligheidsvideo

Til jouw veiligheid naar een hoger niveau met een interactieve veiligheidsvideo.

2:29

BMN // ZoomWorks

Waardevolle data door interactiviteit én een veiligere werkomgeving.

Wat is het en welke mogelijkheden zijn er?

Interactieve video is een dynamische video of animatie waarin klikbare elementen zijn verwerkt zodat de video reageert op jouw acties. Interactiviteit in video. Hierdoor geef je de kijker controle en zorg je voor nieuwe mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om een video interactief te maken. Je kunt werken met ‘branching’, met ‘overlays’ of deze twee combineren.

 • Branching: met dit type interactiviteit maak je het mogelijk voor de kijker om een unieke route door de video te lopen. De kijker kan verschillende keuzes maken, waarna de content hierop wordt afgestemd.
 • Overlays: met dit type interactiviteit leg je als het ware een onzichtbare laag over de video heen en voeg je elementen toe die klikbaar en interactief zijn. Denk aan downloadknoppen, een belknop, vragenlijsten, een kort quizje of call to actions. Zo ontstaat er een klikbare video of in het geval van animatie, een klikbare animatie.
 • Combinatie: je kunt er ook voor kiezen om de kijker keuzes te laten maken die de inhoud van de video bepalen én ze bijvoorbeeld een PDF te laten downloaden of vragen te laten beantwoorden aan het eind van de video. Dat laatste is een erg handige functie voor o.a. veiligheidsvideo’s.

In ons portfolio vind je een aantal interactieve video voorbeelden. Een interactieve video of interactieve animatie levert daarnaast ook een hoop waardevolle data op die je kunt gebruiken voor optimalisatie, en om meer inzicht te krijgen in jouw doelgroep en hun gedrag.

Kijkerscontrole - BLOG - Interactieve Video Data - ZoomWorks - GIF - WIT

Interactiviteit is goud waard

Met interactieve video verzamel je waardevolle data, waardoor dingen meetbaar worden. En meten is weten. Door deze data slim in te zetten hoef je nooit meer te raden of jouw campagne succesvol is of waar ruimte is voor verbetering. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie zorgen onze digitale marketeers ervoor dat je alles uit jouw interactieve video haalt.

Cijfers en statistieken - Video live streamen - ZoomWorks - GIF - GRIJS - NIEUW

Waardevolle data uit interactieve video

Iets wat iedere marketeer wil is de toegevoegde waarde van de marketingafdeling aantonen met cijfers en statistieken. En dat snappen we, want dit is niet altijd eenvoudig. Marketing is voor velen iets ongrijpbaars. Totdat je het inzichtelijk maakt. Met interactieve video. Hiermee kun je niet alleen het aantal views, de kijkersloyaliteit of het aantal vertoningen inzichtelijk maken, maar met interactieve video creëer je extra data. En maak je dingen tastbaar. Hoeveel mensen hebben de app gedownload? Wie heeft de video bekeken? En welke keuze maakte hij of zij? En niet alleen dat… ook vragen zoals “Hoeveel leads generatie?” en “Wat moet er beter?” zijn zomaar een paar voorbeelden die data uit klikbare video kan beantwoorden.

Doelen waarvoor interactieve video geschikt is

Interactieve video is gaaf en is voor veel doeleinden geschikt. Ook zijn er veel afgeleiden van deze videovorm die steeds populairder worden, zoals bijvoorbeeld shoppable video. We hebben de meest gebruikte redenen voor je op een rijtje gezet, wel zo makkelijk:

 • Leadgeneratie: De drempel om een call to action uit te voeren moet altijd zo laag mogelijk zijn. Door bijvoorbeeld het contactformulier in een klikbare video of interactieve animatie te verwerken of met één druk op de knop jou te kunnen bellen wordt het voor de kijker super makkelijk om contact op te nemen.
 • E-learning: Horen, zien en doen. De perfecte manier van leren. De eerste twee kan al met lineaire video, maar de derde niet. Met interactiviteit in video kun je bijvoorbeeld in jouw video controlevragen stellen over de content die de kijker net heeft gezien, om te testen of ze de inhoud écht begrijpen. Fijn voor jou én de kijker onthoudt de informatie vaak een stuk langer.
 • Helpdesk ontzorging: Als jouw bedrijf veel telefoon- en online verkeer heeft dan kun je jouw klantenservice ontzorgen door een klikbare video of interactieve animatie te laten maken. Hoe dan? Door meest gestelde vragen in de video te beantwoorden en andere handige informatie aan te bieden.

Ook in veel andere situaties loont een interactieve video laten maken. Zo kun je met shoppable video inspelen op de verschillende fases in de buyer journey.

De prijs-kwaliteit verhouding bij ZoomWorks is dik in orde.

Wat is een shoppable video

Een shoppable video is een videomarketing tool waarbij de inhoud van de video(‘s) of animatie(s) wordt afgestemd op de kijker. De inhoud wordt bepaald op basis van naar welke informatie de kijker op dat moment op zoek is. Waar bevindt de kijker zich in de buyer journey?

Daarnaast wordt een shoppable video voorzien van klikbare elementen, zodat de kijker direct het betreffende product kan bestellen of meer informatie kan aanvragen vanuit de video. Deze klikbare elementen passen zich aan aan het apparaat waarop de shoppable video wordt afgespeeld. Oftewel: als de kijker op een smartphone kijkt kunnen de klikbare elementen anders zijn dan een laptop.

Instructievideo - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Inspelen op de buyer journey

Een goede klikbare video, interactieve animatie of shoppable video houdt rekening met het gedrag per apparaat en de verwachting van de potentiële klant. Verdiep je dus in de buyer journey van jouw potentiële klanten, ken hun behoeftes per fase en stem jouw video en call to actions hier op af! De buyer journey bestaat uit vier fasen:

 • Awareness. In deze fase gaat het om naamsbekendheid krijgen. Laat jouw potentiële klanten weten dat er een nieuw product of nieuwe dienst bestaat. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via een promotiefilm of bedrijfsfilm.
 • Consideratie. Nu de potentiële klant weet dat jouw product of dienst bestaat begint de volgende fase. Hierin gaat de klant op zoek naar de voor- en nadelen van het product en begint als het ware te overwegen. Productvideo’s of uitleganimaties zijn in deze fase erg effectief.
 • Koopbeslissing. De tweede fase gaat over in de derde fase. Hier draait alles om het overtuigen van de potentiële klant. Je wilt immers dat hij of zij jouw product koopt of jouw dienst gaat gebruiken. In deze fase werken referentievideo’s erg goed.
 • Engage. In deze fase is de potentiële klant een daadwerkelijke klant geworden. Nu is het de kunst om de klant écht fan te laten worden van jouw product of merk. In deze fase worden vooral tutorials, gepersonaliseerde video’s, bedankvideo’s en supportvideo’s bekeken.

Al deze soorten video en animatie kunnen worden omgevormd naar een klikbare video, interactieve animatie of shoppable video.

0:51

Rabobank // ZoomWorks

Jouw klanten in het zonnetje zetten? Maak het persoonlijk met behulp van gepersonaliseerde video.

0:52

ZW // Gepersonaliseerde kerstanimatie

Een kerstanimatie speciaal voor jou.

4:21

OI // ZoomWorks

Maak jouw veiligheidsinstructies glashelder met een veiligheidsvideo.

Wil jij een interactieve video laten maken?

"*" geeft vereiste velden aan

Interactieve, gepersonaliseerde video in de praktijk

Wij hebben veel ervaring op het gebied van interactieve video en beschikken over de juiste tools om interactiviteit en personalisatie toe te passen. Op een manier die écht werkt. Zo was deze video voor één van onze klanten een groot succes.

Plan van aanpak

Stap 1 – Concept en planning
Na een kennismakingsgesprek met jou komen wij met een eerste concept en passende prijs voor jouw interactieve video. Hierbij kijken we gelijk hoe we videomarketing slim in kunnen zetten en geven wat voorbeelden. Ook maken we een planning, waarin je precies ziet wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jou verwachten.

Stap 2 – Script, voice-over en flowchart
Zodra iedereen enthousiast is over het concept werken we deze uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst en een verhaallijn met daarbij een flowchart. Dit is een overzicht waarin alle mogelijke keuzes en gevolgen voor de video zijn verwerkt. Pas wanneer iedereen helemaal tevreden is gaan we door naar de volgende stap.

Stap 3 – Draaiboek
De informatie uit het script verwerken we in een draaiboek en dient als voorbereiding voor de opnames. In het draaiboek staat precies wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn.

Stap 4 – Opnames
Yes! Tijd om te filmen. Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet, met het draaiboek als uitgangspunt. Zij schieten al het beeldmateriaal dat nodig is om voor jouw interactieve video.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt dit beeldmateriaal vervolgens uit, terwijl onze audio engineer zorgt voor passende muziek en geluidseffecten waar nodig.

Stap 6 – Interactiviteit
De verhaallijn staat, de beelden zijn mooi, de muziek komt over… dan is het nu tijd om interactiviteit aan te brengen. Het is ten slotte een interactieve video. Onze interaction designer leeft zich helemaal uit en zorgt dat ieder klikbaar element werkt!

Roadmap - 360 graden animatie - ZoomWorks - GIF

Kosten van een interactieve video

Een interactieve video laten maken… wat kost dat nou eigenlijk? Een universele vraag die we vaak krijgen. We hebben alleen geen universeel antwoord voor je. Iedere video is namelijk maatwerk, dus ook het interactieve aspect. We durven wel te zeggen dat de kosten voor een klikbare video laten maken zo tussen de €1.500,- en €7.500,- liggen.

Maar er zijn vele smaken en mogelijkheden, die allemaal impact hebben op de prijs. In ons portfolio vind je een aantal interactieve video voorbeelden. Een van de belangrijkste factoren? De hoeveelheid arbeidsuren die in de productie van een video gaan zitten. Denk aan het schrijven van een voice-over, het maken van een script, ontwikkelen van een flowchart, opnames, interactiviteit toevoegen, etc. Het is ook mogelijk meer persoonlijkheid aan je video’s toe te voegen. Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw productie? Als wij wat meer informatie van jou krijgen geven we je graag meer duidelijkheid.

Interactiviteit is goud waard

Met interactieve video verzamel je waardevolle data, waardoor dingen meetbaar worden. En meten is weten. Door deze data slim in te zetten hoef je nooit meer te raden of jouw campagne succesvol is of waar ruimte is voor verbetering. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie zorgen onze digitale marketeers ervoor dat je alles uit jouw interactieve video haalt.

Doorlooptijd van een interactieve video

We krijgen ook regelmatig de vraag hoe lang een interactieve video laten maken duurt. Omdat iedere video maatwerk is heeft dat niet alleen invloed op de prijs, maar ook op de doorlooptijd. Die is voor iedere video weer anders. De meest bepalende factor is het aantal arbeidsuren dat we in de videoproductie moeten steken.

We laten je echter niet met lege handen naar huis gaan en geven je graag toch een richtlijn. Gemiddeld duurt een klikbare video of interactieve animatie laten maken zo’n 4 tot 6 weken. Tijdens de productie is er echter sprake van een wederzijdse afhankelijkheid. Dat betekent kort gezegd: hoe sneller we met jou kunnen schakelen, hoe eerder jouw video af kán zijn. Maar dat werkt natuurlijk ook de andere kant op.

Doorlooptijd - Wervingsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Voordelen van interactiviteit

 • Meetbaarheid: Bij lineaire video kun je alleen zien hoe lang iemand een video heeft bekeken. Door middel van interactiviteit krijg je echter veel meer handige informatie. Zo zie je in welk gebied iemand heeft geklikt, op welk moment dit was en op welke knoppen er het meeste wordt geklikt.
 • Targeting & optimalisatie: Door de uitgebreide analyses kun je veel gerichter targetten op specifieke wensen van kijkers of bepaalde overtuigingstechnieken inzetten op specifieke plekken in de video. Je kunt jouw video dus volledig optimaliseren voor jouw kijker.
 • Langere kijktijd: Mensen bekijken interactieve video veel langer dan lineaire video. Ze kunnen namelijk zelf bepalen in welke volgorde ze de verschillende hoofdstukken bekijken en worden aangezet tot actie.
 • Hoge kijkersloyaliteit: Bij interactieve video wordt je getriggerd om keuzes te maken en krijg je direct feedback. Dat samen zorgt ervoor dat jouw kijker zich betrokken voelt bij de video en de kans groot is dat hij de hele video afkijkt.
 • Informatie blijft hangen: Doordat je niet alleen dingen hoort en ziet maar ook doét blijft de informatie veel beter hangen.
Voordelen - Interactieve video - ZoomWorks - GIF - GRIJS
‘Zet jouw doelgroep aan tot actie.’
Letterlijk. Door te klikken maak je jouw content laagdrempelig, toegankelijk én leuk! Een goede interactieve video zullen mensen niet snel vergeten.
Stef Haarman
Interactieve, gepersonaliseerde animatie of video. Daar weet Stef alles van en hier helpt hij je graag bij!