Shoppable video – Op de kijker afgestemde interactieve video

Converteer kijkers naar kopers

Hoe zorg je ervoor dat jouw kijkers kopers worden? Met shoppable video. Een videovorm waar je steeds meer over gaat horen. Logisch, want het werkt. Met shoppable video kun je kijkers direct vanuit de video producten laten bekijken, relevante informatie tonen, het bestellen van producten gemakkelijker maken, etc.

We horen je denken: “Aha: interactieve video. Dat ken ik al.” Bijna. Shoppable video is een video vorm of techniek dat nog iets verder gaat….

Wat is shoppable video?

Shoppable video is op de kijker afgestemde interactieve video voor een optimale conversie. Op basis van de fase in de buyer journey en het afspeelapparaat worden de inhoud en CTA’s in de video op de kijker afgestemd.

Zo dat was een hele mond vol. Nu in iets meer woorden. Het is een videomarketing tool waarbij de inhoud  van de video(‘s) wordt afgestemd op kijker. De inhoud wordt bepaald op basis van naar welke informatie de kijker op dat moment op zoek is. Waar bevindt de kijker zich in de buyer journey?

Daarnaast worden de video(‘s) voorzien van klikbare elementen zodat de kijker direct het betreffende product kan bestellen of meer informatie kan aanvragen vanuit de video. En omdat de beste CTA’s op verschillende afspeelapparaten nogal verschillend zijn is de interactiviteit op elk afspeelapparaat anders. Oftewel als de kijker op een smartphone kijkt kunnen de klikbare elementen anders zijn dan op een laptop.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden en kun je niet wachten er meer over te weten? Bel ons, mail ons, lees verder of stuur de postduif! Wij helpen jou graag.

BMN Bouwmaterialen // 2D animatie

Via animatie een tool en de voordelen hiervan uitleggen.

Testa // Cut-out animatie

Via shoppable video rechtstreeks jouw product aan de kijker verkopen.

1:01

ZW // Prijscalculator 2D animatie

Benieuwd naar een eerste prijsindicatie van jouw animatie? Onze interactieve prijscalculator staat voor je klaar.

Voordelen van shoppable video

We kunnen hier een lang verhaal typen over waarom shoppable video een krachtige video marketing tool is, maar we geven je liever een overzicht van de grootste voordelen van shoppable video.

  • Hogere conversie. Bedrijven die shoppable video hebben gebruikt merkten een conversiestijging tussen de 31-49% ten opzichte van reguliere, lineaire video.
  • Video werkt. Potentiële klanten klikken vaker op een video dan bijvoorbeeld een banner of afbeelding. Maar liefst 55% van alle Nederlanders kijkt dagelijks video’s. Er is een constant groeiende behoefte aan videocontent, waar je slim op in kunt spelen.
  • Video verwent. 70% van de bezoekers van een pagina met een video bekijken daadwerkelijk de video. We houden van video!
  • SEO boost. Video is erg goed voor jouw ranking in Google en andere zoekmachines, want je biedt video content aan die de potentiële klant als relevant beschouwt. En relevante video content (video seo), daar houdt Google van.
  • Drempel verlagend. Door de interactiviteit wordt de drempel om actie te ondernemen voor de kijker lager. Zo wordt het voor potentiële klanten veel makkelijker om extra informatie te verkrijgen. Of nog beter: het overgaan tot aankoop.
  • Keuzehulp. Last but not least. Shoppable video is de efficiënte hulp bij het maken van een keuze. Veel mensen kijken namelijk een video, voordat ze een keuze maken.

Shoppable video en de buyer journey

Zoals eerder gezegd: een goede shoppable video houdt rekening met het gedrag per apparaat en de verwachting van de potentiële klant. Verdiep je dus in de buyer journey van jouw potentiële klanten! De buyer journey bestaat uit vier fasen:

  • Awareness. In deze fase gaat het om naamsbekendheid krijgen. Laat jouw potentiële klanten weten dat er een nieuw product of nieuwe dienst bestaat. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via een online commercial of reportage video.
  • Consideratie. Nu de potentiële klant weet dat jouw product of dienst bestaat begint de volgende fase. Hierin gaat de klant op zoek naar de voor- en nadelen van het product en begint als het ware te overwegen. Productvideo’s of uitleganimaties zijn in deze fase erg effectief.
  • Koopbeslissing. De tweede fase gaat over in de derde fase. Hier draait alles om het overtuigen van de potentiële klant. Je wilt immers dat hij of zij jouw product koopt of jouw dienst gaat gebruiken. In deze fase werken referentievideo’s erg goed.
  • Engage.  In deze fase is de potentiële klant een daadwerkelijke klant geworden. Nu is het de kunst om de klant écht fan te laten worden van jouw product of merk. In deze fase worden vooral tutorials, gepersonaliseerde video’s, bedankvideo’s en supportvideo’s bekeken.

In iedere fase heeft de potentiële klant een andere behoefte aan kennis. Zorg dat jouw video en de call to action van de video aansluiten op de verschillende behoeftes binnen de buyer journey. Wil je weten in welke fase, wat voor soort video met welke interactiviteit het beste is voor jouw doelgroep? Praat ons dan bij over jouw klant en wij vertellen het.

De technische aspecten

Shoppable video maakt gebruik van verschillende soorten interactiviteit. Het toevoegen van deze interactiviteit is met verschillende online video platformen mogelijk. Op basis van het doel van de video, de behoefte en de doelgroep bepalen wij van ZoomWorks welk platform het meest geschikt is. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden per online video platform? Neem eens een kijkje op deze pagina.

Shoppable video laten maken

Wij van ZoomWorks helpen je graag met het maken van een effectieve videocampagne. Ons team bestaat uit audiovisuele specialisten, tekstschrijvers én ervaren marketeers. Hierdoor zijn wij niet alleen in staat om mooie, effectieve video’s te maken, maar hebben we ook veel ervaring op het gebied van video content, internet én video marketing. Het belangrijkste: een prettige en persoonlijke samenwerking. Wij zijn verslaafd aan klanttevredenheid en zijn pas tevreden als jouw klant tevreden is.

In het kort

Shoppable video zorgt voor een hogere conversie, geeft jouw SEO een boost en maakt het overgaan tot actie veel laagdrempeliger. Maar dan moet de shoppable video wél effectief zijn. Ken de buyer journey van jouw potentiële klanten, hun behoeftes per fase en stem jouw shoppable video en call to actions hier op af.

Heb je een vraag? Stel hem. Wij geven direct antwoord.

BE Combi // 3D animatie

Breng je handleiding tot leven met behulp van 3D animatie.

BMN Bouwmaterialen // 2D animatie

Via animatie een tool en de voordelen hiervan uitleggen.

Easy systems // Bedrijfsfilm

Videobeeld gecombineerd met animatie om jouw bedrijf te presenteren.

‘Wij leveren altijd maatwerk.’
Wil jij je marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Bel ons!
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.

Videomarketing doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen vette video’s en te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.