Shoppable video – Op de kijker afgestemde interactieve video

Converteer kijkers naar kopers

Hoe zorg je ervoor dat jouw kijkers kopers worden? Met shoppable video. Een videovorm waar je steeds meer over gaat horen. Logisch, want het werkt. Met shoppable video kun je kijkers direct vanuit de video producten laten bekijken, relevante informatie tonen, het bestellen van producten gemakkelijker maken, etc.

We horen je denken: “Aha: interactieve video. Dat ken ik al.” Bijna. Shoppable video is een video vorm of techniek dat nog iets verder gaat….

Wat is shoppable video?

Shoppable video is op de kijker afgestemde interactieve video voor een optimale conversie. Op basis van de fase in de buyer journey en het afspeelapparaat worden de inhoud en CTA’s in de video op de kijker afgestemd.

Zo dat was een hele mond vol. Nu in iets meer woorden. Het is een videomarketing tool waarbij de inhoud van de video(‘s) wordt afgestemd op kijker. De inhoud wordt bepaald op basis van naar welke informatie de kijker op dat moment op zoek is. Waar bevindt de kijker zich in de buyer journey?

Daarnaast worden de video(‘s) voorzien van klikbare elementen zodat de kijker direct het betreffende product kan bestellen of meer informatie kan aanvragen vanuit de video. En omdat de beste CTA’s op verschillende afspeelapparaten nogal verschillend zijn is de interactiviteit op elk afspeelapparaat anders. Oftewel als de kijker op een smartphone kijkt kunnen de klikbare elementen anders zijn dan op een laptop.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden en kun je niet wachten er meer over te weten? Bel ons, mail ons, lees verder of stuur de postduif! Wij helpen jou graag.

Shoppable video - Shoppable Video Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT
1:10

Voorbeeld // Shoppable video

Shoppable video, een laagdrempelige manier voor productverkoop. Rechtstreeks vanuit jouw video!

1:15

Voorbeeld kleding // Shoppable video

Geef jouw sales een flinke boost door producten rechtstreeks vanuit jouw video te verkopen

1:16

Voorbeeld product // Shoppable video

Haal jouw klanten over tot aankoop door de drempel zo laag mogelijk te houden. Met shoppable video.

Zorg dat jouw content aansluit bij de buyer journey

In iedere fase heeft de potentiële klant een andere behoefte aan kennis. Zorg dat jouw video en de call to action van de video aansluiten op de verschillende behoeftes binnen de buyer journey. Wil je weten in welke fase, wat voor soort video met welke interactiviteit het beste is voor jouw doelgroep? We helpen je er graag bij.

Voordelen van shoppable video

We kunnen hier een lang verhaal typen over waarom shoppable video een krachtige video marketing tool is, maar we geven je liever een overzicht van de grootste voordelen van shoppable video.

  • Hogere conversie. Bedrijven die shoppable video hebben gebruikt merkten een conversiestijging tussen de 31-49% ten opzichte van reguliere, lineaire video.
  • Video werkt. Potentiële klanten klikken vaker op een video dan bijvoorbeeld een banner of afbeelding. Maar liefst 55% van alle Nederlanders kijkt dagelijks video’s. Er is een constant groeiende behoefte aan videocontent, waar je slim op in kunt spelen.
  • Video verwent. 70% van de bezoekers van een pagina met een video bekijken daadwerkelijk de video. We houden van video!
  • SEO boost. Video is erg goed voor jouw ranking in Google en andere zoekmachines, want je biedt video content aan die de potentiële klant als relevant beschouwt. En relevante video content (video seo), daar houdt Google van.
  • Drempel verlagend. Door de interactiviteit wordt de drempel om actie te ondernemen voor de kijker lager. Zo wordt het voor potentiële klanten veel makkelijker om extra informatie te verkrijgen. Of nog beter: het overgaan tot aankoop.
  • Keuzehulp. Last but not least. Shoppable video is de efficiënte hulp bij het maken van een keuze. Veel mensen kijken namelijk een video, voordat ze een keuze maken.
Voordelen - Shoppable Video Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Shoppable video en de buyer journey

Een goede shoppable video houdt rekening met het gedrag per apparaat en de verwachting van de potentiële klant. Verdiep je dus in de buyer journey van jouw potentiële klanten! De buyer journey bestaat uit vier fasen:

  • Awareness. In deze fase gaat het om naamsbekendheid krijgen. Laat jouw potentiële klanten weten dat er een nieuw product of nieuwe dienst bestaat. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan via een online commercial of reportage video.
  • Consideratie. Nu de potentiële klant weet dat jouw product of dienst bestaat begint de volgende fase. Hierin gaat de klant op zoek naar de voor- en nadelen van het product en begint als het ware te overwegen. Productvideo’s of uitleganimaties zijn in deze fase erg effectief.
  • Koopbeslissing. De tweede fase gaat over in de derde fase. Hier draait alles om het overtuigen van de potentiële klant. Je wilt immers dat hij of zij jouw product koopt of jouw dienst gaat gebruiken. In deze fase werken referentievideo’s erg goed.
  • Engage. In deze fase is de potentiële klant een daadwerkelijke klant geworden. Nu is het de kunst om de klant écht fan te laten worden van jouw product of merk. In deze fase worden vooral tutorials, gepersonaliseerde video’s, bedankvideo’s en supportvideo’s bekeken.
1:29

Burgerhout // Promotievideo

USP's inzichtelijk maken op een heldere manier dankzij een combinatie van echte beelden en animatie.

1:25

HYDAC // Promotievideo

Met een promotiefilm de kracht en USP's van jouw product presenteren.

1:16

Testa // Shoppable animatie

Via shoppable video rechtstreeks jouw product aan de kijker verkopen.

Wil jij een shoppable video laten maken?

De technische aspecten

Shoppable video maakt gebruik van verschillende soorten interactiviteit. Het toevoegen van deze interactiviteit is met verschillende online video platformen mogelijk. Op basis van het doel van de video, de behoefte en de doelgroep bepalen wij van ZoomWorks welk platform het meest geschikt is. Hier vind je meer informatie over de verschillende mogelijkheden per online video platform

Shoppable video laten maken

Shoppable video zorgt voor een hogere conversie, geeft jouw SEO een boost en maakt het overgaan tot actie veel laagdrempeliger. Maar dan moet de shoppable video wél effectief zijn. Ken de buyer journey van jouw potentiële klanten, hun behoeftes per fase en stem jouw shoppable video en call to actions hier op af. Wij helpen je hier graag mee.

Ons team bestaat uit audiovisuele specialisten, tekstschrijvers én ervaren marketeers. Naast video’s en animaties hebben we ook veel ervaring op het gebied van videomarketing. Het belangrijkste? Een prettige en persoonlijke samenwerking. Wij zijn verslaafd aan klanttevredenheid en zijn pas tevreden als jouw klant tevreden is.

Team - Shoppable Video Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT
‘Focus je op kopersgemak.’
Met shoppable video maak je de overgang tot aankoop zo laagdrempelig mogelijk voor de doelgroep. Bij ZoomWorks weten we precies hoe je jouw doelgroep kunt triggeren én actie kunt laten ondernemen. En we helpen jou hier ook graag mee.
Niek Kuipers
Mede-eigenaar & online videomarketeer. Gek op verhalen, conversie en klanttevredenheid.

Zorg dat jouw content aansluit bij de buyer journey

In iedere fase heeft de potentiële klant een andere behoefte aan kennis. Zorg dat jouw video en de call to action van de video aansluiten op de verschillende behoeftes binnen de buyer journey. Wil je weten in welke fase, wat voor soort video met welke interactiviteit het beste is voor jouw doelgroep? We helpen je er graag bij.