Veiligheidsanimaties

Als veiligheidsmanager ben je dagelijks bezig om ongelukken te voorkomen en de veiligheid te waarborgen. Heldere, uniforme instructies maken hierbij het verschil. Het beste communicatiemiddel om jouw instructies te communiceren? Veiligheidsanimaties.

Vaak worden deze als grote kostenpost gezien. Onterecht! Want veiligheidsanimaties leveren op lange termijn interessante voordelen op. Zeker als we kijken naar modulaire veiligheidsanimaties.

1:49

Amcor // 2D veiligheidsanimatie

Puur met beeld communiceren... het werkt echt!

6:55

Scania // Tekenanimatie

Jouw kernwaarden en veiligheidsbeleid uitleggen met een veiligheids(teken)animatie.

4:19

Vos Logistics // Veiligheidsvideo

Video inzetten voor een veilige(re) werkomgeving.

Voordelen van veiligheidsanimaties

Laten we meteen ingaan op de voordelen van veiligheidsanimaties.

  • Incident verminderend. Een goede veiligheidsanimatie vermindert het aantal incidenten. 40% van de werkincidenten gebeuren in de eerste drie maanden van een dienstverband. Waarom? Werknemers hebben geen goede onboarding gehad, beheersen de Nederlandse of Engelse taal niet goed, hebben dyslexie of durven belangrijke dingen niet te vragen. Bij veiligheidsanimaties is er geen sprake van een taalbarriére, werknemers kunnen de instructies waar en wanneer dan ook kijken, zo vaak als ze willen… en iedereen krijgt dezelfde, heldere onboarding.
  • Kostenbesparend. Veiligheidsanimaties verdienen zichzelf terug op verschillende vlakken. Zo hoeft jouw personeel geen arbeidsuren meer te steken in het instrueren van werknemers. En kun je op verschillende manieren aantonen dat je actief bezig bent om een veilige werkomgeving te creëren. Waardoor je bespaart op administratiekosten.
  • Begrijpelijk voor iedereen. Met veiligheidsanimaties kun je jouw verhaal zo vertellen dat iedereen de animatie begrijpt, ongeacht niveau of afkomst. Zo kun je er voor kiezen om alleen te werken met iconen, waardoor er geen sprake is van mogelijke taalbarrières.
  • Uniformiteit. Hoe goed jouw personeel ook bekend is met de veiligheidsinstructies, iedereen vertelt het op zijn eigen manier. En dat betekent ook dat er verschillen ontstaan tussen de gegeven instructies. Door te werken met veiligheidsanimaties krijgt iedereen dezelfde video’s te zien. En dus dezelfde, uniforme instructies.
  • De kracht van herhaling. Animaties zijn niet plaats of tijd gebonden. Je kunt ze overal bekijken, wanneer je wilt én zo vaak als je wilt. In jouw eigen tempo.
  • Controle. Veiligheidsanimaties zijn goed te combineren met tools zoals interactiviteit en personalisatie. Hierdoor kun jij controleren wie de animaties heeft bekeken en of die persoon de instructies heeft begrepen. En dat is ook fijn op juridisch gebied.
Voordelen - Samen slimmer animeren - ZoomWorks - GIF

Til jouw veiligheid naar een hoger niveau.

Met veiligheidsanimaties. Modulair, lineair, interactief, gepersonaliseerd. Er is van alles mogelijk. Wij adviseren je dan ook graag in de mogelijkheden en kijken welke voor jou het meest interessant zijn. Dat doen we met passie en veel plezier. Want naast dat een animatie laten maken slim is, is het ook nog eens hartstikke leuk! We helpen je dan ook graag verder.

Animatievideo over modulaire veiligheidsanimaties

Wist je dat veiligheidsanimaties helemaal niet duur hoeven te zijn? Door het slim aan te pakken kun je voor een minimale investering maximaal resultaat behalen. Hoe? We leggen het kort uit in deze video.

Modulariteit: snel, goedkoop en panklaar

Er zijn veel overeenkomsten tussen belangrijke veiligheidsthema’s bij bedrijven. Wij zagen hier een kans in! En zijn verschillende modules en scenes gaan ontwerpen, elk gebaseerd op een specifiek thema. Hierdoor ontstaat er een modulaire werkwijze, waardoor wij jouw veiligheidsanimaties gemakkelijk en snel kunnen realiseren. Jij geeft aan welke thema’s jij terug wilt zien in jouw veiligheidsanimaties en/of welke niet, en wij stellen hem samen. Doordat al onze scenes als white label zijn ontworpen kunnen we deze eenvoudig omzetten naar jouw huisstijl. En in iedere gewenste taal. Zodat jouw veiligheidsanimaties naadloos aansluiten op de rest van jouw communicatiemiddelen.

Door te werken met modulariteit zijn er veel minder arbeidsuren nodig om veiligheidsanimaties te realiseren. Wat voor jou simpelweg betekent: lagere kosten en een korte productietijd. In een mum van tijd bouwen wij jouw veiligheidsanimaties.

Controle en relevantie door interactiviteit

  • Interactiviteit als controletool. Door aan het eind vragen te stellen aan de kijker over wat hij net gezien heeft. Hierdoor weet je precies wie jouw veiligheidsanimaties heeft bekeken en of hij de instructies heeft begrepen. Je kunt ook vragen om input van de kijker en deze informatie verzamelen. Dit zorgt voor waardevolle data die jou in staat stelt om de veiligheid binnen jouw bedrijf te verbeteren en te optimaliseren.
  • Interactiviteit om meer relevantie te creëren. Vaak wil je jouw veiligheidsinstructies naar verschillende doelgroepen communiceren, zoals medewerkers en leveranciers. Maar wat voor medewerkers relevante informatie is, is voor leveranciers niet van toepassing. Andersom geldt dit ook. Het is mogelijk om de inhoud van jouw animatie af te stemmen per doelgroep. Op deze manier ziet iedere doelgroep alleen informatie die voor hem/haar relevant is. Door modulariteit kan dit snel en eenvoudig. En blijft de lengte van de animatie behapbaar. Je kunt de animatie voor leveranciers of bezoekers veel korter maken dan de variant voor de medewerkers, waarbij er meer de diepte in wordt gegaan. En dat komt de effectiviteit van jouw animatie ten goede.
  • Interactiviteit als juridische tool. Er komen steeds meer verplichtingen rondom het thema veiligheid bij. En er wordt steeds vaker op gecontroleerd. Zo is sinds 1 april 2019 verplicht om op elke bouwplaats een generieke poortinstructie (GPI) te hebben. Een veiligheidsanimatie is hier perfect voor. Je kunt de kijker namelijk op heldere en uniforme wijze informeren over veiligheid op de bouwplaats. En met data verzameld via interactiviteit kun je juridisch aantonen dat jij je aan de werkgeversverplichting tot veiligheidsvoorlichting hebt voldaan.
Controle en relevantie door interactiviteit - Veiligheidsanimaties - ZoomWorks - GIF
2:04

ZW // Interactieve veiligheidsvideo

Til jouw veiligheid naar een hoger niveau met een interactieve veiligheidsvideo.

4:21

OI // Interactieve veiligheidsvideo

Maak jouw veiligheidsinstructies glashelder met een veiligheidsvideo.

5:32

Poonawalla // Veiligheidsvideo

Interactieve video als juridisch bewijsmateriaal voor jouw veiligheidsverplichtingen.

Plan van aanpak veiligheidsanimaties

Stap 1 – Businesscase en offerte
Wat zijn de kosten van jouw veiligheidsanimaties? En wat levert het op? Wij maken het inzichtelijk en komen met een concrete prijs. Als het gaat om modulaire veiligheidsanimaties staat het concept al en maken we een helder overzicht wie wat in welke animatie te zien krijgt. We vallen graag alvast met de deur in huis: wij hebben geen vast aantal feedbackrondes. Wij gaan net zo lang door totdat iedereen enthousiast is over de volgende stap. En kijken in de beginfase al meteen naar hoe wij jouw veiligheidsanimaties zo goed mogelijk kunnen positioneren, met onze videomarketingtools.

Stap 2 – Voice-over en stijlframes
Zodra het concept helder is schrijven we een voice-over tekst. We maken jouw verhaal lekker concreet. Daarnaast ontwerpen wij een aantal stijlframes om jou een eerst idee te geven van jouw veiligheidsanimaties. Als het gaat om modulaire veiligheidsanimaties dan zet onze animator in deze fase de gekozen scenes achter elkaar.

Stap 3 – Storyboard
In deze fase werken wij het verhaal verder uit in een storyboard. Zie dit als een stripverhaal, waarbij de tekst is opgedeeld in verschillende scenes. Per scene beschrijven we wat er gebeurt en wat er wordt verteld. Én maken we per scene een afbeelding, zodat je precies weet hoe de scenes er uit komen te zien. Als het gaat om modulaire veiligheidsanimaties tovert onze vormgever in deze fase de bestaande scenes om naar jouw huisstijl.

Stap 4 – Animeren & audio engineering
Tijd om jouw verhaal tot leven te brengen! Onze animator zorgt ervoor dat iedere beweging de animatie weer een stapje mooier en beter maakt. Onze audio engineer voegt daarna muziek en geluidseffecten toe. Als het gaat om modulaire veiligheidsanimaties zorgt onze animator dat alle elementen op de juiste plek staan en om jouw veiligheidsanimaties af te ronden. We gaan net zo lang door totdat jij helemaal tevreden bent. Dat beloven we.

Roadmap - Veiligheidsanimaties - ZoomWorks - GIF
De communicatie bij ZoomWorks is altijd helder en no-nonsense, wat erg prettig werkt.

Kosten van veiligheidsanimaties

Jij vraagt je vast af: “wat kosten die veiligheidsanimaties eigenlijk?”. Een begrijpelijke vraag, maar hij is niet 1, 2, 3 te beantwoorden. Een veiligheidsanimatie laten maken is namelijk altijd maatwerk. En afhankelijk van de keuzes die je maakt. Want er zijn verschillende soorten animaties. Een modulaire veiligheidsanimatie is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een veiligheidsanimatie die wij vanaf de grond op moeten bouwen. Dat wil echter niets zeggen over de kwaliteit. Het is een bewuste keuze die je moet maken.

Gemiddeld kost een veiligheidsanimatie tussen de 1.500 en 10.000 euro. Wil je een gerichte prijsindicatie? Neem dan contact met ons op.

Doorlooptijd van veiligheidsanimaties

Per veiligheidsanimatie verschilt het hoe lang we er mee bezig zijn. Ook hier zit er weer verschil tussen reguliere veiligheidsanimaties en modulaire veiligheidsanimaties. Door de panklare scenes zijn modulaire veiligheidsanimaties snel te realiseren. Het concept is er, de verhaallijn staat al en de scenes zijn al geanimeerd. Moet dit eerst nog ontwikkeld worden dan is de doorlooptijd ook een stuk langer. Gemiddeld duurt een veiligheidsanimatie laten maken zo’n 2 tot 6 weken.

De factor met de meeste invloed op de doorlooptijd is de wederzijdse afhankelijkheid. Hoe eerder jij reageert, hoe eerder wij verder kunnen, hoe sneller wij jouw veiligheidsanimaties kunnen opleveren.

Doorlooptijd - Veiligheidsanimaties - ZoomWorks - GIF
Wil jij veiligheidsanimaties laten maken?

Jouw veiligheidsanimaties laten maken door ZoomWorks

Wij hebben veel zin om met jouw veiligheidsanimaties aan de slag te gaan. Want video’s en animaties maken… dat is wat wij het allerliefste doen. Ons team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten weten precies wat werkt én wat niet werkt. En weten jouw veiligheidsinstructies helder en op doeltreffende wijze over te brengen op jouw doelgroep. Zodat jouw veiligheidsanimaties zichzelf écht gaan terugverdienen.

‘Maak veiligheidsregels helder en duidelijk.’
Animatie is voor iedereen te begrijpen. Ongeacht leeftijd, afkomst of niveau. Wij helpen je om jouw veiligheidsregels en instructies glashelder uit te leggen aan jouw doelgroep(en). Want veiligheid maak je samen.
Niek Kuipers
Mede-eigenaar & online videomarketeer. Gek op verhalen, conversie en klanttevredenheid.

Til jouw veiligheid naar een hoger niveau.

Met veiligheidsanimaties. Modulair, lineair, interactief, gepersonaliseerd. Er is van alles mogelijk. Wij adviseren je dan ook graag in de mogelijkheden en kijken welke voor jou het meest interessant zijn. Dat doen we met passie en veel plezier. Want naast dat veiligheidsanimaties laten maken slim is, is het ook nog eens hartstikke leuk! We helpen je dan ook graag verder.