Veiligheidsvideo laten maken

Een veiligheidsvideo laten maken is een effectieve manier om veiligheidsregels uniform te vertellen en de kans op incidenten aanzienlijk te verminderen. En het is ook een manier om (trainings)kosten mee te besparen of om in te zetten als generieke poortinstructie (GPI). Op deze pagina vertellen we je er alles over!

En als je videomarketing tools zoals interactiviteit of personalisatie toevoegt levert jouw veiligheidsvideo ook nog eens een schat aan waardevolle informatie op! Meer weten? Neem contact met ons op. We vertellen je er graag meer over.

 

2:29

BMN // Interactieve veiligheidsvideo

Waardevolle data door interactiviteit én een veiligere werkomgeving.

1:49

Amcor // 2D veiligheidsanimatie

Puur met beeld communiceren... het werkt echt!

4:19

Vos Logistics // Veiligheidsvideo

Video inzetten voor een veilige(re) werkomgeving.

Nieuwe medewerkers inwerken (onboarding)

Wij willen het belang van een veiligheidsvideo laten maken graag verduidelijken met wat concrete cijfers en feiten.

  • Er gebeuren nog steeds onnodig veel werkincidenten. 40% van deze werkincidenten ontstaan binnen de eerste drie maanden van een nieuw dienstverband. De redenen hiervoor? Werknemers hebben geen goede onboarding gehad, beheersen de Nederlandse of Engelse taal niet goed, hebben dyslexie of durven belangrijke dingen niet te vragen.
  • Video is enorm belangrijk voor het reduceren van werkincidenten. Door te communiceren met beeld en geluid begrijpt de doelgroep de boodschap beter. Het is laagdrempelig en voor iedereen te begrijpen.
  • Uit onze eigen statistieken blijkt: van alle mensen die een veiligheidsvideo ontvangt bekijkt gemiddeld zo’n 80% de video. Van deze mensen bekijkt zo’n 70% de video helemaal af. Wanneer de veiligheidsvideo interactief is zien we dat 95% van de mensen die de video helemaal afkijkt ook daadwerkelijk de vragen aan het eind beantwoord en succesvol afrond.
  • Met een veiligheidsvideo kun je als bedrijf gemakkelijk aantonen dat je medewerkers hebt geïnstrueerd en gewezen op de veiligheidsrisico’s, maatregelen en te nemen actie bij calamiteiten. Door de kijker aan het begin of eind zijn gegevens in te laten vullen. Dit kan een hoop juridisch getouwtrek voorkomen.
Veiligheid - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Generieke poortinstructie (GPI)

Ook vanuit wettelijk oogpunt is het een interessante tool. Er komen namelijk steeds meer verplichtingen rondom het thema veiligheid bij. En er wordt steeds vaker op gecontroleerd. De SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft al aangegeven extra te controleren op het naleven van veiligheidsverplichtingen. Één van deze verplichtingen is een generieke poortinstructie, in het kort GPI.

Een generieke poortinstructie is niet alleen verplicht voor BZRO-bedrijven. Per 1 april 2019 is het ook verplicht om op elke bouwplaats een generieke poortinstructie (GPI) te hebben. Een veiligheidsvideo is hier perfect voor. Je kunt de kijker namelijk op een heldere manier informeren over veiligheid op de bouwplaats. En op een uniforme manier, want met een veiligheidsvideo krijgt iedereen dezelfde instructies en uitleg. En door tools zoals interactiviteit in te zetten kun je de kijker ook laten aantonen dat hij of zij de instructies begrijpt.

Heb jij een veiligheid- of poortinstructie nodig?

Neem dan contact met ons op! In een geheel vrijblijvend inventarisatiegesprek leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn voor jou organisatie. Nog geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)? Ook geen probleem. Wij werken samen met veiligheidskundigen die een rapport voor je kunnen opstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Video over een veiligheidsvideo laten maken

Tja, we kunnen er van alles over schrijven, maar niets werkt zo goed als het laten zien… met video!

Veiligheidsvideo laten maken - Tips

Om écht een goede veiligheidsvideo te laten maken hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Geloof ons, ze maken echt het verschil. Dat weten we uit ervaring.

  • Tip 1: Stem jouw content af op de verschillende doelgroepen. Als jouw content niet relevant is in de ogen van de kijker, haakt deze af. Maar wat nou als je verschillende doelgroepen wilt bereiken? Bezoekers, werknemers, subcontractors, leveranciers, etc? Dan moet je zorgen dat jouw video voor iedereen relevant blijft. Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.
  • Tip 2: Hou het kort!
  • Tip 3: Maak het meetbaar met interactiviteit. Door interactiviteit toe te voegen aan jouw veiligheidsvideo kun je enorm waardevolle data verzamelen. Wil je weten hoe? Lees dan snel ons kopje over interactiviteit!
  • Tip 4: Toets je kijker. Informatie blijft beter hangen als je er ook iets mee moet doen. Zoals vragen beantwoorden aan het eind van de video, over hetgeen dat je net hebt gezien. Zo kun je ook controleren of de kijker de informatie goed heeft begrepen. Wij beschikken over de tools om dit te realiseren.
  • Tip 5: Registreer. Als je de kijker van tevoren wat gegevens laat invoeren, zoals hun naam en functie, weet je precies wie de video heeft bekeken. En beschik je over juridisch bewijs dat de veiligheidsinformatievoorziening is gedaan. Waardoor iemand jou nooit kan verwijten dat hij of zij het niet wist.
  • Tip 6: Stuur de video van tevoren op. Hou er rekening mee waar mensen de veiligheidsvideo kan bekijken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de video van tevoren op te sturen naar een bezoeker of werknemer, ter voorbereiding op het bezoek aan jouw terrein.
Tips en Tricks - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Interactiviteit als veiligheidsboost

We gaven je net al een klein hint: voeg interactiviteit of meer presoonlijkheid toe aan jouw veiligheidsvideo. Waarom? Omdat je zo niet alleen makkelijk kunt aantonen dat je aan de veiligheidsverplichtingen voldoet, maar het daarnaast enorm veel waardevolle data oplevert. Je deelt namelijk niet alleen kennis met de kijker, maar ontvangt ook waardevolle informatie terug. Waar je weer op in kunt spelen en zo je veiligheid kunt verbeteren en optimaliseren.

Zo viel een klant van ons op dat veel van hun werknemers geen handschoenen droegen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. De reden? Geen idee. Totdat ze een interactieve veiligheidsvideo lieten maken. Deze werd gedeeld onder al hun werknemers en er werden gerichte vragen gesteld over het gebruik van handschoenen en veiligheid. Wat het opleverde? Een schat aan waardevolle informatie dat is ingezet om de faciliteiten rondom handschoenen en veilig werken te verbeteren.

Benieuwd naar de video? Je kunt hem hier bekijken.

De heldere no-nonsense communicatie van ZoomWorks is erg fijn.

Kosten veiligheidsvideo laten maken

Jij zit je vast af te vragen: “Wat kost een veiligheidsvideo laten maken?”. Daar hebben wij helaas geen universeel antwoord op. Maar wel een flauwe, effectieve tegenvraag: “Wat kost een auto?” Of om even iets specifieker te zijn: “Wat kost een blauwe auto?”.

De prijs van een veiligheidsvideo hangt af van keuzes die je maakt en is dus altijd maatwerk. De kosten zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid arbeidsuren die in de opdracht gaan zitten. Gemiddeld moet je denken aan een prijs tussen de 1.000 en 7.500 euro. Wil je liever een gerichte prijsindicatie? Nodig ons uit! We komen graag bij je langs voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Kosten - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Doorlooptijd veiligheidsvideo laten maken

We krijgen niet alleen vragen over de kosten, maar ook hoe lang een veiligheidsvideo laten maken duurt. Ook hier hebben wij geen magisch antwoord op, want het antwoord is van veel factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het ontwikkelen van het concept, het script, de lengte en de mogelijkheden om te filmen.

Er is echter één meest bepalende factor: hoe snel kunnen wij met jou schakelen? Hoe sneller wij feedback ontvangen, hoe eerder wij weer door kunnen en steeds dichter bij het eindresultaat komen. Gemiddeld duurt een veiligheidsvideo laten maken rond de zes weken. Maar als wij tijdens het hele proces de lijnen kort houden en snel kunnen schakelen met jou kan het sneller.

4:21

OI // Interactieve veiligheidsvideo

Maak jouw veiligheidsinstructies glashelder met een veiligheidsvideo.

5:32

Poonawalla // Veiligheidsvideo

Interactieve video als juridisch bewijsmateriaal voor jouw veiligheidsverplichtingen.

2:13

Audax // Interactieve veiligheidsvideo

Zorg dat jouw veiligheidsinstructies écht blijven hangen door de kijker toetsvragen te stellen.

Stappenplan veiligheidsvideo

Stap 1 – Businesscase, concept en offerte
Wat gaat jouw veiligheidsvideo kosten? En nog belangrijker… wat levert het op? Wij maken het inzichtelijk en komen met een eerste concept én een passende prijs. Bij ons concept geven we altijd voorbeelden om jou zo een goed beeld te geven van hoe jullie veiligheidsvideo er uit gaat zien. Misschien werkt een veiligheidsanimatie namelijk wel beter.

Stap 2 – Script
Als het concept helder is werken we deze verder uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst (indien hier mee wordt gewerkt), een aantal stijlframes en een globale verhaallijn voor de veiligheidsvideo.

Stap 3 – Draaiboek
We verwerken het script in een draaiboek ter voorbereiding voor de opnames. Er staat precies in wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn. Kies je voor een animatiestijl, dan maken we in deze fase een storyboard, een soort stripverhaal.

Stap 4 – Opnames
Het moment is daar: de opnames! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet. Zij weten als geen ander dat bepaalde dingen altijd anders lopen dan verwacht en zijn dan ook flexibel ingesteld en spelen in op situaties ter plekke.

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt hierna al het opgenomen beeldmateriaal uit en onze audio engineer zorgt voor bijpassende muziek en geluidseffecten. De veiligheidsvideo gaat net zo lang heen en weer totdat er een volledige versie is waar iedereen blij van wordt!

Stap 6 – Interactiviteit en personalisatie
Pas op het eind voegen we interactiviteit en/of personalisatie toe. Alle interactieve elementen waar wij tijdens de conceptfase met jou over hebben gesproken maakt onze interactive designer hier werkelijkheid. Zodat jij de veiligheid binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.

Roadmap - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS
Wil jij een veiligheidsvideo laten maken?

Jouw veiligheidsvideo laten maken door ZoomWorks

Wij kunnen niet wachten om met jouw veiligheidsvideo aan de slag te gaan. Waarom? Omdat video’s en animaties maken is wat wij het allerliefste doen. Inmiddels al meer dan 12 jaar lang. Ons team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten houden van de uitdaging om jouw verhaal te vertellen in een pakkende, doeltreffende video. Die er ook nog eens hartstikke goed uitziet. En waar jij helemaal blij van wordt, want wij zijn verslaafd aan klanttevredenheid.

‘Maak veiligheidsregels helder en duidelijk. Met video!’
Video is een taal die iedereen begrijpt. Wij helpen je om jouw veiligheidsregels en instructies op een heldere manier uit te leggen aan jouw doelgroep(en). Want veiligheid maak je samen.
Tessa Mekers
Tekstschrijfster, Regisseur, Projectmanager. Ze is een heuse communicatiekoningin!

Een veiligheidsvideo laten maken doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met een heldere veiligheidsvideo? Laat dat maar aan ons over! Want naast het maken van heldere, doeltreffende veiligheidsvideo’s gaan we ook een stapje verder. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.