x

Veiligheidsvideo laten maken

Een veiligheidsvideo laten maken is een effectieve manier om veiligheidsregels uniform te vertellen en de kans op incidenten aanzienlijk te verminderen. Erg belangrijk bij sectoren zoals de bouw, logistiek en industrie. Ook is het een manier om (trainings)kosten mee te besparen of om in te zetten als generieke poortinstructie (GPI). En als je videomarketing tools zoals interactiviteit of personalisatie toevoegt levert jouw veiligheidsvideo of veiligheidsanimatie ook nog eens een schat aan waardevolle informatie op!

 

M&G Group // ZoomWorks

Til de veiligheid binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau met een interactieve veiligheidsvideo.

8:45

DH // ZoomWorks

Met een interactieve veiligheidsvideo maak je jouw veiligheidsinstructies laagdrempelig, helder en aantoonbaar.

Noorderzijlvest // ZoomWorks

Optimaliseer jouw bedrijfsveiligheid, informatievoorziening en veiligheidsregistratie met behulp van een interactieve veiligheidsvideo

Veiligheid - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Nieuwe medewerkers inwerken (onboarding)

Wij willen het belang van een veiligheidsvideo laten maken graag verduidelijken met wat concrete cijfers en feiten.

  • Er gebeuren nog steeds onnodig veel werkincidenten. 40% van deze werkincidenten ontstaan binnen de eerste drie maanden van een nieuw dienstverband. De redenen hiervoor? Werknemers hebben geen goede onboarding video gehad, beheersen de Nederlandse of Engelse taal niet goed, hebben dyslexie of durven belangrijke dingen niet te vragen.
  • Een goede onboarding video is enorm belangrijk voor het reduceren van werkincidenten. Door te communiceren met beeld en geluid begrijpt de doelgroep de boodschap beter. Het is laagdrempelig en voor iedereen te begrijpen.
  • Een veiligheidsvideo of veiligheidsanimatie is goed te combineren met tools zoals interactiviteit en personalisatie. Hierdoor kun jij controleren wie de animaties heeft bekeken en of die persoon de instructies heeft begrepen. En dat is ook fijn op juridisch gebied.
  • Met een veiligheidsfilm, veiligheidsanimatie of onboarding video kun je als bedrijf gemakkelijk aantonen dat je medewerkers hebt geïnstrueerd en gewezen op de veiligheidsrisico’s, maatregelen en te nemen actie bij calamiteiten. Door de kijker aan het begin of eind zijn gegevens in te laten vullen. Dit kan een hoop juridisch getouwtrek voorkomen.
  • Een veiligheidsvideo of veiligheidsanimatie verdient zichzelf terug op verschillende vlakken. Zo hoeft jouw personeel geen arbeidsuren meer te steken in het instrueren van werknemers. En kun je op verschillende manieren aantonen dat je actief bezig bent om een veilige werkomgeving te creëren. Waardoor je bespaart op administratiekosten.

Wil jij een veiligheidsvideo laten maken?

Generieke poortinstructie (GPI)

Ook vanuit wettelijk oogpunt is het een interessante tool. Er komen namelijk steeds meer verplichtingen rondom het thema veiligheid bij. En er wordt steeds vaker op gecontroleerd. De SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft al aangegeven extra te controleren op het naleven van veiligheidsverplichtingen. Één van deze verplichtingen is een generieke poortinstructie, in het kort GPI.

Een generieke poortinstructie is niet alleen verplicht voor BZRO-bedrijven. Per 1 april 2019 is het ook verplicht om op elke bouwplaats een generieke poortinstructie (GPI) te hebben. Een veiligheidsvideo of veiligheidsanimatie is hier perfect voor. Met een veiligheidsfilm voor de bouw kun je de kijker namelijk op een heldere manier informeren over veiligheid op de bouwplaats. En op een uniforme manier, want met een veiligheidsfilm krijgt iedereen dezelfde instructies en uitleg. En door tools zoals interactiviteit in te zetten kun je de kijker ook laten aantonen dat hij of zij de instructies begrijpt.

Video over een veiligheidsvideo laten maken

Tja, we kunnen er van alles over schrijven, maar niets werkt zo goed als het laten zien… met video!

Tips en Tricks - Veiligheidsvideo Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Veiligheidsvideo laten maken - Tips

Om écht een goede veiligheidsvideo of veiligheidsanimatie te laten maken hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Of het nou een veiligheidsfilm voor de bouw is, voor een logistieke afdeling, of een ander soort organisatie… geloof ons, ze maken echt het verschil.

  • Tip 1: Stem jouw content af op de verschillende doelgroepen. Als jouw content niet relevant is in de ogen van de kijker, haakt deze af. Maar wat nou als je verschillende doelgroepen wilt bereiken? Bezoekers, werknemers, subcontractors, leveranciers, etc? Dan moet je zorgen dat jouw video voor iedereen relevant blijft. Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden.
  • Tip 2: Hou het kort!
  • Tip 3: Maak het meetbaar met interactiviteit. Door interactiviteit toe te voegen aan jouw veiligheidsfilm kun je enorm waardevolle data verzamelen. Wil je weten hoe? Lees dan snel ons kopje over interactiviteit!
  • Tip 4: Toets je kijker. Informatie blijft beter hangen als je er ook iets mee moet doen. Zoals vragen beantwoorden aan het eind van de video, over hetgeen dat je net hebt gezien. Zo kun je ook controleren of de kijker de informatie goed heeft begrepen. Wij beschikken over de tools om dit te realiseren.
  • Tip 5: Registreer. Als je de kijker van tevoren wat gegevens laat invoeren, zoals hun naam en functie, weet je precies wie de video heeft bekeken. En beschik je over juridisch bewijs dat de veiligheidsinformatievoorziening is gedaan. Waardoor  iemand jou nooit kan verwijten dat hij of zij het niet wist.
  • Tip 6: Stuur de video van tevoren op. Hou er rekening mee waar mensen de veiligheidsfilm kan bekijken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de video van tevoren op te sturen naar een bezoeker of werknemer, ter voorbereiding op het bezoek aan jouw terrein.

Interactiviteit als veiligheidsboost

We gaven je net al een klein hint: voeg interactiviteit of meer persoonlijkheid toe aan jouw veiligheidsvideo. Waarom? Omdat je zo niet alleen makkelijk kunt aantonen dat je aan de veiligheidsverplichtingen voldoet, maar het daarnaast enorm veel waardevolle data oplevert. Je deelt namelijk niet alleen kennis met de kijker, maar ontvangt ook waardevolle informatie terug. Waar je weer op in kunt spelen en zo je veiligheid kunt verbeteren en optimaliseren. Of je nou een veiligheidsvideo voor de industrie, een veiligheidsfilm voor de bouw, een veiligheidsanimatie voor de logistieke sector of een andere branche maakt… slim gebruik maken van interactiviteit zorgt altijd voor waardevolle informatie.

Zo viel een klant van ons op dat veel van hun werknemers geen handschoenen droegen tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. De reden? Geen idee. Totdat ze een interactieve veiligheidsfilm lieten maken. Deze werd gedeeld onder al hun werknemers en er werden gerichte vragen gesteld over het gebruik van handschoenen en veiligheid. Wat het opleverde? Een schat aan waardevolle informatie dat is ingezet om de faciliteiten rondom handschoenen en veilig werken te verbeteren.

01:13

Döhler // ZoomWorks

Maak veiligheidsinstructies begrijpelijk voor iedereen en zo laagdrempelig mogelijk met een 2D veiligheidsanimatie

4:21

OI // ZoomWorks

Maak jouw veiligheidsinstructies glashelder met een veiligheidsvideo.

2:31

EuroMouldings // ZoomWorks

Boost de veiligheid van je werknemers met een 2D animatie.

Modulaire veiligheidsanimaties

Wist je dat veiligheidsanimaties helemaal niet duur hoeven te zijn? Door het slim aan te pakken kun je voor een minimale investering maximaal resultaat behalen. Hoe? We leggen het kort uit in deze video.

Roadmap - Animatie Laten Maken - ZoomWorks - GIF - WIT

Stappenplan veiligheidsvideo

Stap 1 – Businesscase, concept en offerte
Wat gaat jouw veiligheidsvideo kosten? En nog belangrijker… wat levert het op? Wij maken het inzichtelijk en komen met een eerste concept én een passende prijs. We geven altijd voorbeelden om jou zo een beeld te geven van hoe jullie veiligheidsfilm er uit gaat zien. Misschien werkt een veiligheidsanimatie namelijk wel beter.

Stap 2 – Script
Als het concept helder is werken we deze verder uit tot een script. Vaak bestaat deze uit een voice-over tekst (indien hier mee wordt gewerkt), een aantal stijlframes en een globale verhaallijn voor de veiligheidsvideo.

Stap 3 – Draaiboek
We verwerken het script in een draaiboek ter voorbereiding voor de opnames. Er staat precies in wat er wordt gefilmd, wanneer, en wie & wat daar voor nodig zijn. Kies je voor een animatiestijl, dan maken we in deze fase een storyboard, een soort stripverhaal.

Stap 4 – Opnames
Het moment is daar: de opnames! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet. Of het nu om een veiligheidsvideo voor de industrie, een veiligheidsfilm voor de bouw, of een andere sector gaat… ze hebben alles al een keer geschoten!

Stap 5 – Montage & audio engineering
Onze video editor zoekt hierna al het opgenomen beeldmateriaal uit en onze audio engineer zorgt voor bijpassende muziek en geluidseffecten. De veiligheidsvideo gaat net zo lang heen en weer totdat er een volledige versie is waar iedereen blij van wordt!

Stap 6 – Interactiviteit en personalisatie
Op het eind voegen we interactiviteit en/of personalisatie toe. Alle interactieve elementen waar wij tijdens de conceptfase met jou over hebben gesproken maakt onze interactive designer hier werkelijkheid. Zodat jij de veiligheid binnen jouw bedrijf naar een hoger niveau kunt tillen.

Veelgestelde vragen

Wat kost een veiligheidsvideo?

Gemiddeld moet je denken aan een prijs tussen de €1.000,- en €7.500,-. Een veiligheidsfilm of poortinstructie is echter altijd maatwerk. De prijs is hierdoor afhankelijk van jouw wensen en behoeften. Hoeveel dagen moeten er gefilmd worden? Moet de veiligheidsvideo zich richting op medewerkers, of ook op bezoekers? De factor met de meeste invloed op de prijs? De hoeveelheid arbeidsuren die in de opdracht gaan zitten.

Hoelang duurt een veiligheidsvideo laten maken?

De doorlooptijd van een veiligheidsfilm of poortinstructie laten maken zit gemiddeld rond de zes weken. Afhankelijk van jouw wensen en de benodigde werkzaamheden. Hierbij is er sprake van een wederzijdse afhankelijkheid. Als wij tijdens het hele proces de lijnen kort houden en snel kunnen schakelen met jou kan het vaak sneller.

Waarom samenwerken met ZoomWorks?

Met ZoomWorks samenwerken betekent samenwerken met een enthousiast team van digitale marketeers en audiovisuele specialisten. Met veel passie maken ze van iedere video of animatie weer een mooi, uniek product. Door onze ruime ervaring in het maken van (interactieve) veiligheidsvideo’s weten wij precies wat werkt én wat niet werkt. We werken niet met vaste feedbackrondes, maar gaan net zo lang door tot jij helemaal tevreden bent.

‘Maak veiligheidsregels helder en duidelijk.’
Video is een taal die iedereen begrijpt. Wij helpen je graag jouw veiligheidsregels en instructies op een heldere manier uit te leggen.
Tessa Mekers
Tekstschrijfster, Regisseur, Projectmanager. Ze is een heuse communicatiekoningin!

Heb jij een veiligheidsvideo of poortinstructie nodig?

In een geheel vrijblijvend inventarisatiegesprek leggen we je graag uit wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie. Nog geen risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)? Geen probleem. Wij werken samen met veiligheidskundigen die een rapport voor je kunnen opstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.