Video handleiding

Een video handleiding. Ze worden steeds populairder en met goede reden. Niet voor niets dat er zoveel ‘How to’-video’s worden bekeken op YouTube. Mensen houden er van en hebben er zichtbaar behoefte aan. Je kunt er dus ook nog eens goed mee scoren!

Maar hoe pak je dat aan, zo’n video handleiding? En welke opties zijn er?
We helpen je graag op weg.

07:04

Quooker // ZoomWorks

Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.

1:15

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

1:38

Meuwissen // ZoomWorks

Laat zien hoe jouw product gebruikt moet worden door middel van een 3D video handleiding.

De kracht van een video handleiding

Informatie geven. Dit kun je op een statische manier doen, of op een dynamische manier. Met statisch bedoelen we stilstaande informatie, zoals tekstuele handleidingen. Dynamische informatie is bewegend beeld. Door instructies te visualiseren en te laten bewegen worden ze een stuk duidelijker en concreter. Én leuker, want jouw klanten zien letterlijk wat er moet gebeuren. In tegenstelling tot stilstaande informatie heb je bij bewegend beeld de krachtige combinatie van beeld en geluid die elkaar versterken. Een gebruikershandleiding, werkinstructie of handleiding met bewegend beeld wordt hierdoor twee keer zo krachtig als statische handleidingen.

Video - Video handleiding - ZoomWorks - GIF - WIT

Een goede voorbereiding is het halve werk

Denk goed na voordat je begint. Het concept of idee aanpassen na het maken van vele video’s kan erg arbeidsintensief zijn. Wil je advies hierover? Neem dan nu contact met ons op!

Video, 3D animatie of een combinatie

Je kunt jouw gebruikershandleiding of werkinstructie op een aantal manier tot leven brengen: met video, animatie of bijvoorbeeld een combinatie van video met motion graphics. Maar waar baseer je jouw keuze op? Video is vooral aantrekkelijk wanneer het om kleine aantallen gaat, vanwege de prijs. Onze cameraman en regisseur komen het proces vastleggen en verwerken dit in een heldere video. Relatief snel te produceren en ‘what you see is what you get’. Gaat het om grote aantallen, complexe informatie of zijn er varianten nodig in de toekomst? Dan is een 3D animatie vaak geschikter. Een animatie is namelijk makkelijk aanpasbaar en minimaliseert de kans op ruis, doordat je volledig kunt bepalen wat je wél ziet en wat niét. Er is wel één nadeel ten opzichte van video: de eerste opstartkosten zijn hoger. Maar wanneer je met grote batches werkt is 3D animatie veel aantrekkelijker dan video. Een andere optie is om motion graphics te gebruiken. Hierbij vormen videobeelden de basis, maar worden bepaalde onderdelen en handleidingen extra benadrukt door deze uit te lichten met grafische elementen in beeld. Een soort kleine animaties die worden toegevoegd.

3D morphing - Video Handleiding - ZoomWorks - GIF - GRIJS

De grootste voordelen

Welke vorm het meest geschikt is verschilt per organisatie, per dienst en per product. Toch durven we te zeggen dat een 3D video handleiding vaak het beste werkt. Een 3D gebruikershandleiding of 3D werkinstructie heeft namelijk een aantal voordelen in vergelijking met reguliere video of animatie.

  • Volledige controle. Alles wat je ziet in een 3D animatie moet gemaakt worden, niets is er al. Hierdoor heb je volledige controle over de omgeving en kun je precies bepalen wat wél en wat niét te zien is. Door alleen de kern van de handeling te laten zien kan jouw kijker zich hier volledig op focussen zonder enige afleiding.
  • The sky is not the limit. Waar er bij video grenzen zijn aan wat je kunt filmen en waar je bij kunt komen met een camera is bij een 3D animatie alles mogelijk. Wil je een doorsnede van jouw product, zodat zelfs de kleinste schroefjes goed zichtbaar zijn? Geen probleem. Een simulatie van alle verschillende weersomstandigheden waar jouw product tegen bestand is? Komt goed!
  • Flexibiliteit. Doordat een 3D animatie volledig digitaal is kan alles achteraf aangepast worden. Ideaal wanneer jouw 3D werkinstructie of 3D gebruikershandleiding in verschillende talen uitgebracht moet worden of er allerlei afgeleide versies gemaakt moeten worden. Internationaliseren, opschalen, uitbreiden… het kan allemaal met een 3D animatie video handleiding!
0:57

M&G Group // ZoomWorks

Presenteer jouw producten en laat ze van alle kanten zien met een 3D animatie.

1:36

Leadax // ZoomWorks

3D inzetten om de werking van jouw product zichtbaar te maken en helder uit te leggen.

1:15

Coulisse // ZoomWorks

Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.

Voice-over vs. ondertiteling

Bij een video handleiding moet je niet alleen kiezen welke vorm je gaat gebruiken, maar sta je ook voor een andere keuze: ga je mét of zónder voice-over stem werken? Een voice-over stem versterkt de beelden, vanwege de krachtige combinatie van beeld en audio. Vaak adviseren we dan ook om hier gebruik van te maken. Maar wil je jouw 3D gebruikershandleiding of werkinstructie in verschillende talen uitbrengen of gaat het om heel veel video’s? Dan adviseren we om geen voice-over te gebruiken, maar te werken met teksten in beeld, met het oog op de kosten en de doorlooptijd. De keuze maak je dus voornamelijk op het budget en om wat voor aantallen het gaat.

Audio - Video Handleiding - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Deel de informatie op

Een video handleidingen of gebruikershandleiding kan erg uitgebreid zijn en veel informatie bevatten. Hierbij komt nog een voordeel van video de hoek om kijken: tussenslides en hoofdstukken. Door tussenslides toe te voegen waarin je tekstueel laat zien welke stap er komt en wat deze inhoudt, duurt hij voor het gevoel minder lang. Bij verschillende videoplatforms, zoals Vimeo, is het daarnaast mogelijk om hoofdstukken toe te voegen. Dit zijn punten in de tijdlijn waar je op kunt klikken. Hierdoor spring je meteen naar het desbetreffende ‘hoofdstuk’ van de video, waardoor je snel kunt schakelen of makkelijk verder gaat waar je gebleven was. Wil je meer geavanceerde interactiviteit, zoals doorklikken naar andere video’s, een chatfuncties, of andere opties? Ook dat kan!

Heb jij een vraag? Bel ZoomWorks gewoon, je wordt direct geholpen!

Een goede video handleiding is kosteloos

Een goede, heldere video handleiding kan ervoor zorgen dat jouw klantenservice minder wordt belast. Vaak gaat er namelijk veel tijd zitten in het beantwoorden van steeds dezelfde vragen. Wanneer je deze verwerkt in jouw 3D werkinstructie of gebruikershandleiding worden jouw customer care medewerkers ontzorgd. Daarnaast is het een toegankelijke vorm van ondersteuning die professionaliteit uitstraalt. Een goede video handleiding genereert daarnaast extra online traffic en dus data waar je iets mee kan. Zo krijg je een beter zicht op waar mensen het meest tegenaan lopen en waar het meest naar wordt gezocht of behoefte aan is.

Kosten - Video Handleiding - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Geef jouw video handleiding een boost met interactiviteit

Interactiviteit aan jouw video handleiding toevoegen is slim. Jouw kijker krijgt zo namelijk alleen maar informatie te zien die voor hem of haar relevant is. Wanneer er bijvoorbeeld veel varianten zijn van jouw product kun je één video maken en de kijker ín de video laten kiezen voor een specifieke variant. Ook kun je jouw kijkers bijvoorbeeld voorzien van extra informatie, door klikbare elementen aan de video toe te voegen die handige tips of toelichtingen geven. Een interactief menu toevoegen aan jouw werkinstructie of gebruikershandleiding is ook een mooie mogelijkheid. Zo kunnen jouw kijkers met één klik naar een specifiek deel van de video handleiding gaan, snel schakelen en gemakkelijk navigeren door verschillende hoofdstukken.

Wil jij een video handleiding laten maken?

Jouw video handleiding laten maken bij ZoomWorks

Ben je op zoek naar advies? Over de opbouw? Over welk online video platform het beste past bij jouw productie en doelgroep? Over interactiviteit? ZoomWorks heeft al vele video handleidingen en 3D werkinstructies gemaakt in elke vorm en maat. Voor klanten zoals Quooker, M&G Group, Coulisse, Leadax en Meuwissen. En ze komen keer op keer bij ons terug om hun aanbod uit te breiden en aan te vullen. Want zij weten: het werkt. Wij delen graag onze kennis met jou. Neem contact met ons op.

Team - Vacature - ZoomWorks - GIF - GRIJS
‘Een goede video handleiding ontzorgt.’
Wij hebben al vele video handleidingen mogen maken, waardoor we over veel kennis beschikken. We helpen je graag verder!
Niek Kuipers
Mede-eigenaar & online videomarketeer. Gek op verhalen, conversie en klanttevredenheid.

Laat ons jouw video handleiding maken

Wil jij een video handleiding laten maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben veel ervaring met het maken van doeltreffende handleidingen, voor verschillende grote klanten. En deze klanten komen keer op keer terug, want ook zij weten: het werkt. Aarzel niet en neem gewoon contact met ons op. We helpen je graag verder.