Een video handleiding. Ze worden steeds populairder en met goede reden. Niet voor niets dat er zoveel ‘How to’-video’s worden bekeken op YouTube. Mensen houden er van en hebben er zichtbaar behoefte aan. Je kunt er dus ook nog eens goed mee scoren! En je geeft iedereen dezelfde, uniforme instructies waardoor de kans op fouten geminimaliseerd wordt. Heb je meerdere variaties van een product? Geen probleem, met interactiviteit kun je er voor zorgen dat iedere kijker de informatie ziet die voor zijn/haar productversie relevant is.
Quooker // ZoomWorks
Leg installatieprocessen op een heldere manier uit met behulp van een 3D animatie.
HJ de Tuinman // ZoomWorks
Hendrik Jan weet er alles van. Met behulp van videomarketing je kennis delen!
Oxycom // ZoomWorks
Instrueer door vanuit een krachtige videohandleiding alle instructies helder te communiceren.
De kracht van een video handleiding
Informatie geven. Dit kun je op een statische manier doen, of op een dynamische manier. Met statisch bedoelen we stilstaande informatie, zoals tekstuele handleidingen. Dynamische informatie is bewegend beeld. Door instructies te visualiseren en te laten bewegen worden ze een stuk duidelijker en concreter. Én leuker, want jouw klanten zien letterlijk wat er moet gebeuren. In tegenstelling tot stilstaande informatie heb je bij bewegend beeld de krachtige combinatie van beeld en geluid die elkaar versterken. Een gebruikershandleiding, werkinstructie of digitale handleiding wordt hierdoor een stuk krachtiger dan statische handleidingen.
Wil jij een video handleiding laten maken?
Video, 3D animatie of een combinatie
Je kunt jouw gebruikershandleiding of werkinstructie op een aantal manier tot leven brengen: met video, animatie of bijvoorbeeld een combinatie van video met motion graphics. Maar waar baseer je jouw keuze op? Video is vooral aantrekkelijk wanneer het om kleine aantallen gaat, vanwege de prijs. Onze cameraman en regisseur komen het proces vastleggen en verwerken dit in een heldere video. Relatief snel te produceren en ‘what you see is what you get’. Gaat het om grote aantallen, complexe informatie of zijn er varianten nodig in de toekomst? Dan is een 3D video handleiding vaak geschikter. Een 3D video handleiding is namelijk makkelijk aanpasbaar en minimaliseert de kans op ruis, doordat je volledig kunt bepalen wat je wél ziet en wat niét. Er is wel één nadeel ten opzichte van video: de eerste opstartkosten zijn hoger. Maar wanneer je met grote batches werkt is 3D animatie veel aantrekkelijker dan video. Een andere optie is om motion graphics te gebruiken. Hierbij vormen videobeelden de basis, maar worden bepaalde onderdelen en handleidingen extra benadrukt door deze uit te lichten met grafische elementen in beeld. Een soort kleine animaties die worden toegevoegd.
De voordelen van een 3D animatie video handleiding
Welke vorm het meest geschikt is verschilt per organisatie, per dienst en per product. Toch durven we te zeggen dat een 3D video handleiding vaak het beste werkt. Een 3D gebruikershandleiding of 3D werkinstructie heeft namelijk een aantal voordelen in vergelijking met reguliere video of animatie.
- Volledige controle. Alles wat je ziet in een 3D animatie moet gemaakt worden, niets is er al. Hierdoor heb je volledige controle over de omgeving en kun je precies bepalen wat wél en wat niét te zien is. Door alleen de kern van de handeling te laten zien kan jouw kijker zich hier volledig op focussen zonder enige afleiding.
- The sky is not the limit. Waar er bij video grenzen zijn aan wat je kunt filmen en waar je bij kunt komen met een camera is bij een 3D animatie alles mogelijk. Wil je een doorsnede van jouw product, zodat zelfs de kleinste schroefjes goed zichtbaar zijn? Geen probleem. Een simulatie van alle verschillende weersomstandigheden waar jouw product tegen bestand is? Komt goed!
- Flexibiliteit. Doordat een 3D animatie volledig digitaal is kan alles achteraf aangepast worden. Ideaal wanneer jouw 3D werkinstructie of 3D gebruikershandleiding in verschillende talen uitgebracht moet worden of er allerlei afgeleide versies gemaakt moeten worden. Internationaliseren, opschalen, uitbreiden… het kan allemaal met een digitale handleiding in 3D!
Leadax // ZoomWorks
3D inzetten om de werking van jouw product zichtbaar te maken en helder uit te leggen.
Coulisse // ZoomWorks
Instructies glashelder uitleggen dankzij 3D animatie.
Polyplastic // ZoomWorks
Laat zien hoe je jouw product op de juiste manier installeert met een heldere installatievideo.
Voice-over vs. ondertiteling
Bij een video handleiding moet je niet alleen kiezen welke vorm je gaat gebruiken, maar sta je ook voor een andere keuze: ga je mét of zónder voice-over stem werken? Een voice-over stem versterkt de beelden, vanwege de krachtige combinatie van beeld en audio. Vaak adviseren we dan ook om hier gebruik van te maken. Maar wil je jouw 3D gebruikershandleiding of werkinstructie in verschillende talen uitbrengen of gaat het om heel veel video’s? Dan adviseren we om geen voice-over te gebruiken, maar te werken met teksten in beeld, met het oog op de kosten en de doorlooptijd. De keuze maak je dus voornamelijk op het budget en om wat voor aantallen het gaat.
Deel de informatie op
Een digitale handleiding kan erg uitgebreid zijn en veel informatie bevatten. Hierbij komt nog een voordeel van video de hoek om kijken: tussenslides en hoofdstukken. Door tussenslides toe te voegen waarin je tekstueel laat zien welke stap er komt en wat deze inhoudt, duurt hij voor het gevoel minder lang. Bij verschillende videoplatforms, zoals Vimeo, is het daarnaast mogelijk om hoofdstukken toe te voegen. Dit zijn punten in de tijdlijn waar je op kunt klikken. Hierdoor spring je meteen naar het desbetreffende ‘hoofdstuk’ van de video, waardoor je snel kunt schakelen of makkelijk verder gaat waar je gebleven was. Wil je meer geavanceerde interactiviteit, zoals doorklikken naar andere video’s, een chatfuncties, of andere opties? Ook dat kan!
Polyplastic // ZoomWorks
Laat zien hoe je jouw product op de juiste manier installeert met een heldere installatievideo.
INSTRKTIV // ZoomWorks
Wil jij jouw doelgroep voorzien van heldere instructies over bepaalde software, tools, processen, etc? Laat een heldere instructievideo maken!
Burgerhout // ZoomWorks
Laat zien hoe je jouw product installeert met behulp van een 3D animatie die het installatieproces in heldere stappen uitlegt.
Geef jouw video handleiding een boost met interactiviteit
Interactiviteit aan jouw video handleiding toevoegen is slim. Jouw kijker krijgt zo namelijk alleen maar informatie te zien die voor hem of haar relevant is. Wanneer er bijvoorbeeld veel varianten zijn van jouw product kun je één video maken en de kijker ín de video laten kiezen voor een specifieke variant. Ook kun je jouw kijkers bijvoorbeeld voorzien van extra informatie, door klikbare elementen aan de video toe te voegen die handige tips of toelichtingen geven. Een interactief menu toevoegen aan jouw werkinstructie of gebruikershandleiding is ook een mooie mogelijkheid. Zo kunnen jouw kijkers met één klik naar een specifiek deel van de video handleiding gaan, snel schakelen en gemakkelijk navigeren door verschillende hoofdstukken.
Veelgestelde vragen
Wat kost een video handleiding?
Een goede video handleiding is eigenlijk kosteloos, want deze verdient zichzelf vaak terug. Door bijvoorbeeld veelgestelde vragen in een gebruikershandleiding video te verwerken kun je jouw customer care medewerkers ontzorgen. Een goede video handleiding genereert ook extra online traffic en levert waardevolle data op. Zo krijg je inzicht in waar mensen tegenaan lopen en kun je hier slim op inspelen en zo jouw ROI verhogen.
Waarom samenwerken met ZoomWorks?
ZoomWorks heeft al vele video handleidingen en 3D werkinstructies gemaakt in elke vorm en maat. Voor klanten zoals Quooker, M&G Group, Coulisse, Leadax en Meuwissen. En ze komen keer op keer bij ons terug om hun aanbod uit te breiden en aan te vullen. Want zij weten: het werkt. En werken graag samen met ons enthousiaste team van audiovisuele specialisten.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Denk goed na voordat je begint. Het concept of idee aanpassen na het maken van vele video’s kan erg arbeidsintensief zijn. Wil je advies hierover? Neem dan nu contact met ons op!