Video SEO – Video Zoekmachine optimalisatie

Een goede positie in Google, dat willen we toch allemaal? Met video SEO kan het. We vertellen je er zo meer over, maar laten het je liever eerst zien met een mooi voorbeeld van video SEO. Google eens op “hout kloven”. Geloof het of niet maar in korte tijd trokken we meer traffic naar de site met video SEO dan traffic met de “gewone” SEO.

Maar wat is video SEO? Wat zijn nou eigenlijk de voordelen, wat is belangrijk bij video SEO en wat werkt wel en wat werkt niet? Je hoeft niet langer te wachten, want we vertellen je er alles over op deze pagina.

1:12

ZoomWorks // Virtual reality video

De kijker onderdompelen in jouw huisstijl.

2:29

BMN // Interactieve veiligheidsvideo

Waardevolle data door interactiviteit én een veiligere werkomgeving.

2:22

Arval // Gepersonaliseerde video

Een gepersonaliseerde video als welkomstpakket. Dat was een mooie uitdaging!

Wat is video SEO?

Video SEO staat voor Video Search Engine Optimization. Door video SEO te gebruiken kun je goed scoren in Google met video. En daarmee meer bezoekers naar je webshop of website halen. Maar dan moet je het wél goed toepassen. Als je aan video SEO wil beginnen maak dan gebruik van Google en YouTube. De meningen zullen hier misschien over verschillen, maar wij kijken puur naar de feiten. Google is met een marktaandeel van 90% op de desktop en 98% op de smartphone nog altijd met afstand de meest gebruikte zoekmachine in Europa. Van alle video zoekresultaten (video snippets) in Google zijn verreweg de meeste van YouTube. Dat is stiekem ook niet zo gek, want YouTube ís van Google.

Wat is het - Video SEO - ZoomWorks - GIF - WIT

Videomarketing bij een animatie laten maken doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.

De voordelen van video SEO

Video SEO heeft vele voordelen. Voor het gemak hebben we ze voor jou op een rijtje gezet:

 • Meer traffic: je zult beter gevonden en meer clicks krijgen door de videoresultaten in Google. Waarom? Een mooie quote van Google: Often the best results are online videos.”
 • Gemakkelijker dan gewone SEO: Google heeft een voorkeur voor video boven tekst. En de concurrentie op zoektermen is met video lager dan met tekst. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om met video te scoren dan met tekst.
 • Boost voor gewone SEO: Google wordt blij van video. En daarom ranken ze websites die video bevatten hoger dan websites zonder.
 • Rich snippets in zoekresultaten: in tegenstelling tot een artikel of webpagina zorgt video SEO in Google voor een zogenoemde rich snippet. Deze bestaat uit de titel, beschrijving en een thumbnail. Een gave thumbnail trekt meteen de aandacht van mensen, waardoor ze sneller op de video klikken.
Voordelen - Shoppable Video Laten Maken - ZoomWorks - GIF - GRIJS

Wat is belangrijk bij video SEO?

Om video SEO echt goed toe te passen moet je met een aantal dingen rekening houden. Het belangrijkste is dat jouw video relevant is met betrekking tot de zoekterm. Is dit niet het geval, dan heeft Google dit zo door en zijn eerder genoemde voordelen niet meer van toepassing. Ook is het belangrijk dat je, zelfs al vóórdat je de video laat maken, nadenkt over de volgende punten:

 • Zoekgedrag: de eerste stap is om te achterhalen waar mensen op zoeken. Een handige tool hiervoor is de zoekwoordenplanner van Google Adwords.
 • Kansen: achterhaal wat mensen willen zien en onderzoek hoe jij kunt scoren. Onderzoek hoe hoog de concurrentie is bij bepaalde zoektermen en kijk welke zoektermen kansen bieden voor jouw video.
 • Relevantie: alles staat of valt met hoe relevant jouw video is. Focus op één zoekterm en zorg ervoor dat je dan de informatie biedt die de kijker wil zien.
 • Attributen: Google kan video niet lezen maar wel titels, metatags, beschrijvingen, ondertiteling, enzovoort. Zorg dat de zoekterm hierin voorkomt.
 • Analyseren: misschien wel het belangrijkste bij Video SEO. Google gaat jouw video testen omdat ze video niet kunnen kezen. Op basis van statistieken bepaalt Google hoe relevant jouw video is voor de zoekterm. Hoeveel kliks krijgt de video, hoe vaak wordt hij bekeken maar vooral: hoelang? Het is erg belangrijk om deze data ook zelf te analyseren en hierop in te spelen.
 • Linkbuilding: hoe meer linkjes er zijn naar jouw video, hoe eerder deze opvalt en beter gewaardeerd wordt door Google. Deel jouw video dus via jouw blog, social media kanalen en andere platformen. Zorg hierbij dat de link de zoekterm bevat, erg belangrijk! Google ziet dit.
Wil jij advies over jouw video SEO?

1:16

Testa // Shoppable animatie

Via shoppable video rechtstreeks jouw product aan de kijker verkopen.

1:22

HYDAC // Promotievideo

Een bedrijfsfilm die echte beelden combineert met verschillende grafische en tekstuele 3D animaties.

4:15

Pulastic // Interactieve productvideo

De kijker de controle geven dankzij interactieve video.

Wat werkt wel en niet?

Er zijn drie videocategorieën die erg succesvol zijn op YouTube:

 • Entertainmentvideo’s
 • Muziekvideo’s
 • Informatieve video’s

De eerste twee zijn leuk, maar erg moeilijk voor bedrijven om tussen te komen. De informatieve video’s bieden echter een kans voor veel bedrijven. Wees informatief met jouw video en zorg nogmaals voor relevante content. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Een uitleganimatie kan hierbij ook een uitkomst zijn.

Regelmatig proberen mensen te scoren met één of meerdere zoektermen waar hun video niet helemaal op aansluit. Dit is een voorbeeld van hoe het niet moet. Google prikt hier zo doorheen, doordat mensen de video niet afkijken, de kijktijd vaak maar een paar seconde is, negatieve beoordelingen, en nog veel meer. Bedenk dus van tevoren op welke zoekterm jij jouw video gaat baseren en bouw vanaf hier de hele video SEO uit.

We kunnen je nog veel meer vertellen over video SEO, de vele kansen en mogelijkheden, maar dit doen wij liever persoonlijk. Wil je je kennis over video SEO nog verder uitbreiden? We praten je graag bij over videositemaps, onze ervaringen, conversie op video SEO….

Videomarketing doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen vette video’s en te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.