Video sitemap – Rijke zoekresultaten en meer bezoekers

Een onmisbare tool voor goede SEO.

Wil jij ook scoren met video in Google? Maak dan gebruik van een video sitemap. Onmisbaar voor goede videomarketing. Al helemaal als je de video’s zelf host en een eigen video player gebruikt. Want bij de meeste videoplatformen kun je meta tags, titels, ondertiteling en andere relevante informatie meegeven aan jouw video. Deze “attributen” worden dan gelezen door Google. Maar gebruik je een eigen player, dan moet je dit apart aangeven.

Maar let op! Ook als je een bekend videoplatform als Youtube of Vimeo gebruikt en de video’s embed op je site is een video sitemap belangrijk. Hoe beter jij Google vertelt dat je relevante video’s op jouw website hebt staan, hoe meer autoriteit Google jou geeft op bepaalde zoektermen.

Goed om je te realiseren is dat de algoritmes van Google video niet kunnen bekijken. Ze zien wel dat er een videobestand op de website is geplaatst, maar weten niet hoe ze deze moeten interpreteren. Behalve als je het aangeeft in een video sitemap. Maar wat is een video sitemap, wat doet het, wat staat erin en hoe ziet het eruit? Geen paniek, wij hebben antwoord op al jouw vragen. Lees verder of stel ons direct je vraag. Dan geven we je nog veel meer tips voor goede videomarketing. Want dat is wat we doen.

 

Wat is een video sitemap?

Een video sitemap is een tekstbestand dat informatie bevat over de inhoud en plaats van de video’s op jouw eigen website. In dit tekstbestand geef je de exacte locatie van jouw video aan, gevolgd door meer informatie over de video. Essentiële informatie is de naam van jouw video, een beschrijving, een thumbnail én de landingspagina waar de video te zien is. Ondertiteling, zoektermen, de lengte van de video…. Hoe meer informatie, hoe beter de zoekmachines begrijpen waar de video over gaat.

Hieronder zie je een voorbeeld van een videoresultaat in Google. Je ziet aan de URL dat Albert Heijn gebruik maakt van een video sitemap. De URL geeft de exacte locatie van de video aan, rechtstreeks vanuit de website. Waar wacht je nog op? Stuur jouw potentiële klanten ook rechtstreeks door naar jouw website!

De voordelen van een video sitemap

We hebben er al een aantal genoemd, maar we zetten de grootste voordelen graag voor je op een rijtje. Wel zo makkelijk.

Algemene voordelen voor zowel eigen player als videoplatform:

  • Google houdt er van. Je schept duidelijkheid over jouw content. Hierdoor hoeft Google niet te zoeken en te raden wat het is, maar ontvangt het duidelijke informatie over welke video content jij hebt, waar deze staat, en voor welke zoekterm deze relevant is. Dit zorgt dan ook voor betere zoekresultaten, omdat je content op alle mogelijke manieren aanbiedt. Hierdoor krijg je meer autoriteit op een bepaalde zoekterm of binnen een bepaald gebied.

Voordelen eigen player:

  • Meer traffic.Door de video op jouw eigen website te plaatsen én gebruik te maken van een video sitemap worden potentiële klanten niet meer doorgestuurd naar YouTube, maar komen ze gelijk terecht op jouw website. Een video sitemap zorgt dus voor behoorlijk meer traffic.
  • Interactiviteit.YouTube past regelmatig wijzigingen toe om er voor te zorgen dat kijkers op hun platform blijven en niet wegklikken. Hierdoor worden de mogelijkheden tot interactiviteit steeds beperkter. Door een eigen player te gebruiken heb je deze restricties niet en kun je zo veel en zo gericht mogelijk interactiviteit toevoegen aan jouw video’s.
  • Waardevolle contect. Hoe meer video’s jij toevoegt aan jouw video sitemap, hoe waardevoller jouw website en content wordt beschouwd. Dit is weer erg gunstig voor jouw eigen SEO en ranking in Google.
  • Verhoogde Click Through Ratio door rijke zoekresultaten. Binnen jouw video sitemap kun je een thumbnail invoegen. Hierdoor wordt er een afbeelding aan de zoekresultaten toegevoegd, ook wel een ‘rich snippet’ genoemd. Mensen klikken sneller en vaker op content met beeld, waardoor het jou een hogere click through ratio oplevert.

Een eigen video player gebruiken

Waarom zou je gebruik maken van een eigen video player? Simpel. Je hebt veel meer mogelijkheden, zoals interactiviteit en personalisatie, je genereert veel meer traffic op je eigen site én je bent onafhankelijk van andere videoplatformen zoals YouTube. Platformen die kijkers het liefst zo lang mogelijk vasthouden in plaats van ze weg te laten klikken via bijvoorbeeld interactieve links. Doordat je onafhankelijk bent hou je daarnaast zelf de controle, iets wat met de huidige Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) steeds belangrijker wordt.

Een video sitemap laten maken

We kunnen ons voorstellen dat het maken van een video sitemap nogal overweldigend lijkt. Wij van ZoomWorks helpen jou hier graag mee. Ons team bestaat uit audiovisuele specialisten, tekstschrijvers én ervaren marketeers. Hierdoor zijn wij niet alleen in staat om mooie, effectieve video’s te maken, maar hebben we ook veel ervaring op het gebied van video en content marketing. En dus ook met het maken van video sitemaps. Het belangrijkste? Een prettige en persoonlijke samenwerking met jou. Wij zijn verslaafd aan klanttevredenheid en zijn pas tevreden als jouw klant tevreden is.

In het kort

Een video sitemap is cruciaal om jouw video’s hoog te laten scoren in de zoekmachines. Door een video sitemap te gebruiken en hier de juiste informatie neer te zetten begrijpen zoekmachines jouw content veel beter en kunnen ze deze sneller en gemakkelijker indexeren. Daarnaast zorgt een video sitemap voor meer traffic rechtstreeks naar jouw website, een hogere click through ratio, een SEO boost en wordt jouw content waardevoller.

Meer weten over het maken van een video sitemap: Neem contact met ons op, wij helpen jou graag verder!

2:29

BMN // Interactieve veiligheidsvideo

Waardevolle data door interactiviteit én een veiligere werkomgeving.

1:29

Inuteq // 3D animatie

Live beelden en 3D animatie combineren om de werking van jouw product uit te leggen.

3:02

ABS Totaal herstel // 2D animatie

Processen uitleggen met behulp van 2D animatie.

‘Wij leveren altijd maatwerk.’
Wil jij je marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Bel ons!
Thomas Tank
Mede-eigenaar en o.a. verantwoordelijk voor new business.

Videomarketing doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen vette video’s en te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.