Wervingsvideo laten maken

Jij bent op zoek naar talent. En niet zomaar talent. Het juíste talent. Maar hoe vinden ze jou? En hoe trek je hun aandacht? Stiekem weet je het al lang. Met een… wervingsvideo! Ook wel recruitmentvideo genoemd.

Een goede wervingsvideo laten maken is voor iedereen echter anders. Want ieder verhaal is uniek! En daarom altijd maatwerk. Wij hebben veel ervaring met wervingsvideo’s en recruitmentvideo’s en vertellen je er graag meer over.

Wat is een wervingsvideo?

Een wervingsvideo, ook wel recruitmentvideo genoemd, is simpel gezegd een krachtige videomarketingtool voor HRM. Door een wervingsvideo te laten maken kun je de kijker letterlijk een kijkje binnen jouw bedrijf geven. En dit gaat veel verder dan het beschrijven van een functie of de gewenste competenties. Een goede wervingsvideo laat jouw bedrijfscultuur zien, jullie passie, de mensen, en jullie drijfveren. En bijvoorbeeld leuke voordelen en extra’s die de openstaande functie biedt.

Wervingsvideo - Wervingsvideo laten maken - ZoomWorks - GIF

Smart Packaging // Wervingsvideo

Een dynamische wervingsvideo inzetten om een jongere doelgroep aan te spreken.

Traffic Today // Wervingsvideo

Een wervingsvideo om nieuwe mensen aan te trekken.

Easy systems // Bedrijfsfilm

Videobeeld gecombineerd met animatie om jouw bedrijf te presenteren.

Videomarketing doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen vette video’s en te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.

Inspiratie voor jouw wervingsvideo

Je kunt alle kanten op met een wervingsvideo of recruitmentvideo. Maar belangrijk is dat het concept van de video bij jouw bedrijf en DNA past. Vertel ons jouw verhaal, dan kunnen wij bepalen wat voor soort wervingsvideo het beste bij jou past. Én bij jouw doelgroep van potentiele werknemers. Want die wil je uiteindelijk werven. Wat maakt jullie bijzonder voor de kijker? Wat moet de kijker écht over jullie weten? Wij verplaatsen ons samen met jou helemaal in jouw doelgroep en komen met een pakkend concept.

Mogelijke concepten

Om je een idee te geven van een aantal mogelijke concepten geven we je hier een kleine, korte indruk. Je kunt bijvoorbeeld er voor kiezen om jouw wervingsvideo volledig te richten op de openstaande vacature of functie. Maar je kunt er ook voor kiezen om de wervingsvideo te richten op jouw bedrijf en de sfeer in het algemeen. Of misschien presenteer jij jouw wervingsvideo wel als een soort meeloop daag aan de kijker, waarbij je hem een kijkje achter de schermen geeft. Of wil je jouw video toch liever als een soort korte, spannende speelfilm presenteren? Laat je de directeur een praatje doen? Of tover je jouw wervingsvideo om tot een indrukwekkende 3D animatie?

Onthoud: dit zijn slechts een aantal concepten. Wij gaan met jou op zoek naar dat ene concept dat precies bij jou past, doordacht is en voor je gaat werken.

Plan van aanpak wervingsvideo laten maken

We geven je graag wat meer inzicht in onze werkwijze bij een wervingsvideo of recruitmentvideo laten maken.

Stap 1 – Kennismakingsgesprek

We komen graag bij jullie op bezoek of plannen een belafspraak in. Tijdens dit gesprek wordt het doel, de doelgroep en de globale inhoud van de wervingsvideo duidelijk. Ook komen dingen zoals budget, stijl en planning al kort aan bod.

Stap 2 – Concept en planning

Met de informatie uit het gesprek werken we een eerste concept uit en komen met een passende prijs. In ons concept geven we altijd voorbeelden om jou zo een goed beeld te geven van hoe jullie wervingsvideo er uit gaat zien. Daarnaast maken we een planning waarin je precies kunt zien wie wat wanneer doet én wanneer wij iets van jullie verwachten.

Stap 3 – Voice-over, stijlframes en script

Als het concept helder is gaan wij deze uitwerken tot een script. Dit script bestaat vaak uit een voice-over tekst, een verhaallijn, een aantal stijlframes en is er per scene beschreven wat er in beeld te zien is.

Stap 4 – Draaiboek

Als iedereen tevreden is over het script werken we deze verder uit in een draaiboek. Dit document is ter voorbereiding voor de opnames en vormt een houvast tijdens de opnames. Hierin staat wat er gefilmd moet worden, wanneer en wie en wat daar voor nodig zijn.

Roadmap - Wervingsvideo laten maken - ZoomWorks - GIF

Stap 5 – Opnames

Het moment is daar: de opnamedag(en). Leuk! Onze regisseuse en cameraman zorgen ervoor dat alle scenes goed op beeld worden gezet, met het draaiboek als uitgangspunt. Zij weten als geen ander dat bepaalde dingen anders lopen dan verwacht en zijn dan ook flexibel ingesteld en spelen in op situaties ter plekke.

Stap 6 – Editing

Onze video editor gaat hierna al het opgenomen beeldmateriaal uitzoeken en verwerken tot een eerste versie van de video. Deze gaat een aantal keer over en weer, totdat er een volledige versie van de wervingsvideo staat waar iedereen mee akkoord is.

Stap 7 – Sound engineering

Een wervingsvideo is niet compleet zonder geluid. Onze audio engineer laat jouw video pas echt tot leven komen door geluidseffecten en muziek toe te voegen.

Stap 8 – Videomarketing

Jouw wervingsvideo is nu klaar, toch? Niet helemaal. Want een video zonder views is geen video. Wij zorgen ervoor dat jouw wervingsvideo of recruitmentvideo op de juiste plekken terecht komt en gezien wordt door de juiste mensen.

Voordelen van een wervingsvideo laten maken

1. Video werkt op social media.

Dat is nou eenmaal een feit. Op platforms zoals YouTube, Facebook en Instagram kun je gericht targeten op jouw ideale kandidaten, zodat deze jouw video als gesponsorde video te zien krijgen. Ook kan jouw video met één druk op de knop gedeeld worden door de kijker, waardoor jouw wervingsvideo potentieel een enorm bereik heeft en je meer naamsbekendheid krijgt.

2. Een hogere CTR (doorklikratio) en betrokkenheid bij jouw vacature.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat er ruim 34% meer sollicitaties op een vacature komen als dit een videovacature is. Als een sollicitant direct kan zien en voelen hoe jouw bedrijf en de werksfeer is, reageren er veel meer mensen die goed in jouw bedrijf passen.

3. Een wervingsvideo versterkt jouw branding.

Met een goede, pakkende wervingsvideo kun je jouw bedrijf laten zien op de manier die jij wil. Mensen echt een kijkje achter de schermen geven, een gezicht geven aan jouw bedrijf, laten zien wat je drijfveren zijn, en ga zo maar door. Wil je bijvoorbeeld jongere medewerkers aantrekken? Met een recruitmentvideo kun je hier gericht op inspelen, zowel qua beelden als eventuele acteurs, omgevingen, enzovoort. Jij bepaalt hoe jij gezien wilt worden.

CTR - Wervingsvideo laten maken - ZoomWorks - GIF

4. Meer bereik door een wervingsvideo laten maken.

Zo’n 75% van alle werknemers is niet actief zoekend, maar staat wel open voor een nieuwe uitdaging in een andere baan. Deze doelgroep zal dus niet zo snel terechtkomen bij een tekstuele vacature. Een pakkende wervingsvideo die online wordt verspreid is echter een heel ander verhaal. Met een recruitmentvideo val je op en trek je de aandacht, waardoor de juiste kandidaat zijn huidige baan misschien wel inwisselt voor jouw openstaande functie.

5. Je zet het juiste verwachtingspatroon neer.

Veel vacatures hebben het over werken in een ‘leuk bedrijf’. Maar wat is een leuk bedrijf? Hoe ziet dit eruit? Of bijvoorbeeld een ‘dynamisch team’. Welk beeld heb je hierbij? Grote kans dat dit er voor iedereen anders uitziet. Vertel het daarom niet alleen, maar laat het zien! Een goede wervingsvideo zet een goed en juist verwachtingspatroon neer, waardoor sollicitanten een beter beeld hebben van de functie en/of de organisatie waar ze solliciteren.

Smart Packaging // Wervingsvideo

Een dynamische wervingsvideo inzetten om een jongere doelgroep aan te spreken.

2:22

Arval // Gepersonaliseerde video

Een gepersonaliseerde video als welkomstpakket. Dat was een mooie uitdaging!

1:22

HYDAC // Promotievideo

Een bedrijfsfilm die echte beelden combineert met verschillende grafische en tekstuele 3D animaties.

De do’s en don’ts van een wervingsvideo laten maken

Bij het laten maken van een wervingsvideo of recruitmentvideo is er een grote valkuil waar veel mensen invallen: te ver afdwalen van de realiteit. Natuurlijk mogen dingen best wat mooier of leuker lijken op beeld, maar pas op dat je niet te ver gaat! Op het moment dat de kern van de wervingsvideo of recruitmentvideo niet meer bij jouw bedrijf past kan de sollicitant het gevoel krijgen dat hij voor de gek wordt gehouden, waardoor ze afknappen en jij potentiele sollicitanten misloopt.

Wat moet je dan juist wel doen? Simpel.

  • Blijf bij de werkelijkheid. Schep een realistisch beeld van jouw bedrijf en de functie. Mensen prikken er namelijk heel snel doorheen wanneer je niet oprecht bent. Door open te zijn over wie je bent, waar de sollicitant terecht komt en hoe het er bij jullie aan toe gaat, creëer je de juiste verwachtingen en spreek je de juiste mensen aan die bij jouw bedrijfscultuur passen.
  • Verplaats je in jouw doelgroep. Wat wil de kijker zien? Wat is belangrijk voor hem of haar? Wat zijn interessante dingen om te laten zien van jouw bedrijf of de openstaande functie? Maar ook vooral: wat is niet relevant voor de kijker.
  • Keep it short!
  • Beperk jezelf. We weten dat je enthousiast bent over jouw bedrijf en het liefst zo veel mogelijk wilt vertellen. Maar de aandachtspanne van jouw doelgroep is korter dan je denkt. Laat het daarom zien! Een beeld kan namelijk in één oogopslag duidelijk maken wat je anders in een aantal zinnen had moeten vertellen. Dat is de toegevoegde waarde van video. Gebruik het, verbeeld het.

Doorlooptijd en planning

Gemiddeld duurt een wervingsvideo laten maken tussen de vier en zes weken. Maar het kán heel snel. In spoedgevallen kan dit vaak binnen tien dagen. Besef je hierbij wel dat er sprake is van een wederzijdse afhankelijkheid. Als we snel heen en weer kunnen schakelen, feedback ontvangen en kunnen sparren dan kan het proces snel verlopen. Zit hier veel tijd tussen dan loopt het proces wat stroperiger en is de doorlooptijd ook langer.

Aan het begin van een project geven wij een globale planning af. Zo krijg je al een beetje een idee van de belangrijkste fasen bij een wervingsvideo laten maken. Hoe dichter we bij de opnames komen, hoe gedetailleerder deze planning wordt. Uiteindelijk heeft iedereen een helder beeld van wie wat wanneer doet en wanneer wij iets van jou verwachten.

Kosten wervingsvideo laten maken

Vaak liggen de kosten voor een wervingsvideo laten maken tussen de €1.500,- en €7.500,-. Dan heb je alvast een ruwe schatting. Alles staat of valt met het creatieve concept. En de distributie! En hier zijn vele smaken en mogelijkheden in voor jouw wervingsvideo of recruitmentvideo. Zo kun je bijvoorbeeld een acteur inhuren als presentator of werknemer. Zo krijg je een professionele, vlotte en aantrekkelijke video. Waarmee je niet alleen de openstaande functie(s), maar ook jouw bedrijf sterk mee neerzet. Zo’n presentator kost vaak tussen de €250,- en €1.000,- per dag. Maar er zijn ook bedrijven die er voor kiezen om te werken met hun eigen werknemers voor hun recruitmentvideo.

Dit is echter slechts één van de vele smaken voor een wervingsvideo laten maken. Wat ook invloed heeft op de kosten zijn de hoeveelheid arbeidsuren die er in gaan zitten, het schrijven van een voice-over, deze in laten spreken door een professionele voice-over stem, muziek voor onder jouw wervingsvideo, sound effects toevoegen, en ga zo maar door. Neem voor een exacte kostenberekening contact met ons op.

Kosten - Wervingsvideo laten maken - ZoomWorks - GIF

Samenvatting

Met een wervingsvideo kun je een goed beeld schetsen van jouw bedrijf en bedrijfscultuur, trek je de juiste mensen aan, vergroot je de betrokkenheid, CTR en conversie, en steek je uit boven alle tekstuele vacatures. Het is dus een krachtige en effectieve videomarketingtool.

Maar een wervingsvideo is slechts één van de vele vormen van video die je kunt inzetten voor jouw videomarketing. Op deze videoproducties pagina vertellen we je alles over de verschillende soorten video’s.

Een animatie laten maken kan ook een krachtige tool zijn om jouw boodschap over te brengen. Hoe? Dat vind je op deze animatie laten maken pagina.

Videomarketing doet er toe

Wil jij jouw marketing een stevige boost geven met krachtige videomarketing? Wij maken niet alleen vette video’s en te gekke animaties. Met onze slimme oplossingen in vindbaarheid, interactiviteit en personalisatie gaan we echt nog een stapje verder. Wij zijn ZoomWorks. Digitale marketeers en audiovisuele specialisten. We leveren maatwerk en zijn verslaafd aan klanttevredenheid.